pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kanada je rasporedila još dva ratna broda u Baltičkom moru i u severnom Atlantiku, koji su se pridružili paru fregata koje se već nalaze u tom području, u pokušaju da se ojača istočno krilo NATO u jeku rata u Ukrajini.

“Kanadski brodovi Kingston i Samersajd biće na četvoromesečnom zadatku u okviru mera odvraćanja u centralnoj i istočnoj Evropi pokrenutih 2014. godine nakon što je Moskva anektirala Krim”, navedeno je u nedelju u saopštenju kanadske mornarice, prenosi londonski Gardijan.

U saopštenju se navodi i da će do oktobra kanadski brodovi učestvovati u pomorskim vežbama čišćenja mina i održavati “visoku borbenu gotovost”, što će omogućiti da brzo i efikasno reaguju u podršci svim operacijama NATO.

Kanadski ratni brodovi Halifaks i Montreal trebalo bi u julu da se vrate u matične luke iz operacije nazvane “Uveravanje”, koja je praćena najvećim razmeštanjem kanadske mornarice u inostranstvu.

U misiji je i oko 700 kanadskih vojnika razmeštenih u Letoniji u okviru artiljerijskih snaga i vojne službe za elektronsko ratovanje, kao i nekoliko borbenih aviona kanadskog ratnog vazduhoplovstva.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here