pixabay.com
Foto: Ilustracija

Južnokorejski predsednik Jun Suk-jol naredio je usklađivanje vojnih operativnih planova sa rastućim nuklearnim i raketnim pretnjama Severne Koreje.

“Moramo hitno da pripremimo mere kojima ćemo garantovati živote i imovinu našim stanovnicima, što uključuje i ažuriranje operativnih planova protiv nuklearnih i raketnih pretnji Severne Koreje koje postaju stvarnost”, rekao je Jun vojnim komandantima tokom posete. Njegova poseta komandnom mestu poklapa se sa početkom vežbi oružanih snaga Južne Koreje i SAD u ponedeljak, koje su najveće u poslednjih nekoliko godina.

Godišnje letnje vežbe pod nazivom “Ulči fridom šild”, pratiće i četvordonevni program obuke civilne odbrane u Južnoj Koreji, a one bi trebalo da se završe 1. septembra. Jun je istakao da se ovogodišnje vežbe sprovode po izmenjenom scenariju i da operativni planovi odražavaju pretnje Severne Koreje koje se razvijaju. Dve strane su poslednjih godina ređe izvodile zajedničke vojne vežbe zbog Covida 19 i nastojanja da smanje napetost u odnosima sa Severnom Korejom.

Severnokorejski lider Kim Džong Un upozorio je ranije da su „snage za odvraćanje od nuklearnog rata njegove zemlje potpuno spremne“ da odgovori na pretnje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here