Tim iz Galicije nije uspeo da se posle jedne sezone vrati u najbolje društvo španskog fudbala, a za iduću bar po dresovima deluje da će to sigurno da učini. 

La Korunja, koja jedinu titulu državnog prvaka ima iz 2000, bila je šesta u osnovnom delu druge španske lige, ali je u doigravanju došla na prag povratka u Primeru. Uprkos pobedi na “Rijazoru” s 2:0, u revanšu finala s Majorkom razvejane su joj želje. Izgubila je s 3:0.

Sudeći po opremi za sledeću sezonu i kampanji koja to prati, oštri se da zauzme i jedno od prva dva mesta, koja direktno vode u viši razred. Prvi put u istoriji kluba (osnovan 1906), međutim, dresovi nisu s plavo-belim prugama uzduž nego popreko. Biće to omaž španskim atletičarima koji su u prošlom veku na “Rijazoru” pobeđivali u opremi s horizontalnim prugama.

Novina je predstavljena s istorijskom potkom i s ratničkim sloganom. U video-prilogu ulogu je uzela i Mirijam Rios, kapiten ženskog tima. Ona je, u stvari, Marija Pita, nacionalna junakinja koja je u špansko-engleskom ratu (1585-1604) sačuvala La Korunju pod naletom osvajača s Ostrva. Godine 1589. grad je bio pod opsadom, a kad se jedan britanski ratnik popeo na stenu da zastavom obeleži pokorenu teritoriju, njega je Marija Pita probola mačem poginulog joj muža. Zatim je pred svojim narodom uskliknula: “Svi koji imate čast – za mnom!”. Britanci su proterani.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here