pixabay.com

Priča o onesposobljavanju motora automobila sipanjem šećera u rezervoar, je mit koji opstaje duže od sedam decenija, a poznat nam je i kao scena iz brojnih filmova.

Ova legenda među ljubiteljima automobila zaista dugo postoji i prenosi se sa generacije na generaciju. Prema toj priči, ako bi se neko naljutio na vas, dovoljno bi bilo da nađe zgodnu priliku da vam izruči šećer u rezervoar, i vaš auto bi ostao “na mestu mrtav”.

Tačnije, šećerno-benzinska masa bi potpuno zapušila dovod goriva i sam motor, što bi moglo da dovede i do toga da on ekspolodira. Bar tako tvrdi mit…

A šta je tu zaista tačno?

Šećer ne može da se rastvori u benzinu, pa ako ga sipate u rezervoar on će ostati u svom “zrnastom” obliku.

Veličina jednog zrna, tačnije kristala, šećera je oko 200 mikrona. Filteri sistema za dovod goriva (kojih ima bar tri, plus filteri u brizgaljakama goriva) u stanju su da zadrže i čestice mnogo sitnije od toga, pa bi svakako bili u stanju da “uhvate” i granule šećera pre nego što uspeju da stignu do motora.

Čak ni kod starijih motora sa karburatorima, koji nemaju brizgaljke goriva i njihove individualne filtere, male su šanse da bi šećer mogao da dospe do motora.

Mohamed Faturi, inženjer u kompaniji Bosch, jednom od najvećih proizvođača sistema za dovod goriva, kaže da je šećer otprilike dva puta gušći od benzina, zbog čega neke granule ne bi prošle ni prve, a kamoli sve ostale filtere sistema.

“Džepovi sporog protoka”

Takve čestice se obično zaglave u onome što se naziva “džepovima sporog protoka” (engl. pockets of low-velocity flow), kojih ima mnogo na putu od rezervoara do motora.

Ako biste rezervoar u koji je sipan šećer skinuli sa automobila zbog čišćenja, videli biste u njemu mnogo šećera nataloženog na dnu. Taj šećer bi mogao da dospe u filtere koji se nalaze u rezervoaru i da uspori protok goriva. I pored toga, automobil bi mogao da se vozi, mada bi, na duži rok, takav protok mogao da uništi pumpu za gorivo, navodi Faturijev kolega Kris Luis, ističući da ni u tom slučaju nije verovatno da bi šećer mogao da stigne do motora.

Tako da, ako vam neko iz osvete “sruči” kesu šećera u rezervoar, potrebno je da ga demontirate i očistite. Ukoliko ste, sa šećerom u rezervoaru, palili motor, neophodno je pregledate i, po potrebi zamenite, filter/-e, i pumpu za gorivo, kako bi protok benzina zadovoljavao propisane standarde.

Zaključak ove priče bi bio da višedecenijski mit o šećeru u rezervoaru nije tačan i da šećer sipan u benzin neće oštetiti motor vašeg automobila.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here