Tanjug AP

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, saopštio je kabinet turskog predsednika.

Lideri su razgovarali o situaciji u Ukrajini. Erdogan je istakao da je neophodno „pružiti šansu pregovorima“ u cilju rešavanja situacije, te da je Ankara spremna da bude posrednik u tom procesu.
“Predsednik Erdogan je izjavio da su potrebni koraci za smanjenje tenzija kako bi se pripremio teren za pozitivnije događaje, i da se od Rusije očekuju koraci koji će pomoći u tom procesu, posebno po pitanju prisajedinjenja nekih ukrajinskih regiona Rusiji. Tražeći od predsednika Rusije Putina da pruži pregovorima još jednu šansu, predsednik Erdogan je rekao da je Turska spremna da odigra ulogu posrednika u tom procesu“, navodi se u saopštenju.
Tema razgovora je bio i prehrambeni sporazum.
„Rekavši da je u zajedničkom interesu da se produži mehanizam koji ističe u novembru, predsednik Erdogan je rekao da oni nastavljaju da rade na nesmetanom izvozu ruskog đubriva i žitarica“, saopštio je kabinet turskog lidera.
Nakon toga se oglasila pres-služba Kremlja koja je saopštila da je Putin informisao Erdogana o rezultatima referenduma o ulasku oslobođenih teritorija u sastav Rusije. Ruski lider je istakao da su stanovnici Donbasa i oslobođenih teritorija realizovali svoje pravo na samoopredeljenje u skladu sa odredbama Povelje UN.
Ističe se da je Erdogan izrazio saučešće Putinu u vezi sa tragičnim posledicama terorističkog napada u školi u Iževsku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here