EPA-EFE/MAXIM SHEMETOV
Sergej Lavrov

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastao se danas sa svojim mađarskim kolegom Peterom Sijartom na marginama samita OEBS-a u Severnoj Makedoniji, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spojlnih poslova Marija Zaharova.

Ona je dodala da se Lavrov odvojeno sastao sa ministrom inostranih poslova Jermenije Araratom Mirzojanom.

Lavrov je doputovao u Severnu Makedoniju letom preko Grčke, pošto bugarske vlasti nisu dozvolile da avion leti preko bugarske teritorije ako se u njemu bude nalazila Zaharova.

Avion kojim je Lavrov doputovao u Skoplje preleteo je oko 4.000 kilometara i preleteo Tursku i Grčku, iako je prvobitno bilo planirano da se do Skoplja leti preko Bugarske, a let je zbog toga trajao više od pet sati.

Severna Makedonija je privremeno ukinula zabranu ruskih letova kako bi omogućila ruskoj delegaciji da prisustvuje samitu OEBS, iako su sankcije za druge letove i dalje na snazi.

Sastanku šefova OEBS-a neće prisustvovati američki državni sekretar Entoni Blinken i šefovi diplomatija EU i Velike Britanije Žozep Borelj i Dejvid Kameron, koji su sinoć boravili u Skoplju i prisustvovali neformalnoj večeri sa predsednikom Severne Makedonije Bujarom Osmanijem.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here