youtube.com/N1
Milovan Drecun

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da pruža punu podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u postizanju specifičnog, održivog i mirnog rešenja za KiM i ističe da razgraničenje, koje se u tom kontekstu pominje, nije samo „neka linija“, već mnogo složeniji predlog.

Drecun je u Danu uživo TV N1 podsetio da je Vučićeva ideja o razgraničenju na KiM, čije detalje nikada nije javno obrazložio, našila na neprihvatanje u dobrom delu srpske javnosti, ali je ocenio da greše oni koji misle da razgraničenje podrazumeva granicu koja bi razdvajala Srbe i Albance.

– Mislim da je situacija mnogo složenija i mogla bi u delu da se poistoveti sa nekim rešenjima iz Dejtonskog sporazuma, da ne budem pogrešno shvaćen. Morate da nađete rešenje za konačni status Kosova i Metohije – rekao je Drecun.

Kako navodi, Albanci govore „priča je završena, mi smo država i samo Srbija da nas prizna“, Srbija poručuje „ne, priča nije završena, nećemo vas nikada priznati tako“, dok Amerikanci kažu „da, priča nije završena, ipak mora da se postigne dogovor sa Beogradom“.

– I tu vidimo šansu da te velike sile konačno dozvole kompromisno rešenje. Da ne budemo samo mi gubitnici – smatra Drecun.

On je pozvao da se definiše status Kosova i Metohije, a onda u okviru toga, status Srba na severu, pa status Srba u Pomoravlju, pa u Brezovici, Štrpcu, kao i da se definiše zaštita svetinja.

Podsetio je da u Dejtonskom sporazumu postoji Distrikt Brčko i koridor prema Goraždu i poručio da treba da se pronađe specificno rešenje za jednu sredinu koja je „izmešana“, gde Srbi ne žive samo u jednom delu. „Mislim da je više u tom smislu bila ideja o razgraničenju“, rekao je Drecun.

Takvo rešenje bi, prema njegovom mišljenju, trebalo da stvori uslove da generacije koje dolaze, i na srpskoj i na albanskoj strani, ne idu ponovo u rovove.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime