Razlaz Tačija i Sejdiua

0

 

Razlaz: Fatmir Sejdiu i Hašim Tači u doba dobrih koalicionih odnosa

 

Krhka koalicija Demokratske partije Kosova Hašima Tačija i Demokratskog saveza Kosova, kojim od smrti Ibrahima Rugove rukovodi Fatmir Sejdiu, raspala se svega nekoliko dana po održavanju lokalnih izbora, tokom kojih su čelnici dve stranke razmenili neuobičajeno mnogo teških reči i optužbi.
 

Konkretno, raspad vladajuće koalicije na Kosovu, znači da je Fatmir Sejdiu ostao bez posla jer će ga od ponedeljka na mestu predsednika zameniti kontroverzni biznismen Bedžet Pacoli, dok će Jakupa Krasnićija na čelu parlamenta zameniti jedan od "odmetnika" iz DSK, Nedžat Daci.
 

Konačan razlaz potvrđen je posle telefonskog razgovora dva potpredsednika vlade, Rama Manaja iz DSK i Hajredina Kučija iz DPK u četvrtak kasno uveče. "Kuči mi je rekao da su odlučili da formiraju koaliciju sa druge dve stranke", rekao je Manaj prištinskoj televiziji "Kohavižn".
 
Kao glavni razlog sloma vladajuće koalicije na Kosovu, prištinski mediji navode politički dogovor koji je DSK sklopio sa najljućim rivalima Tačijeve partije, Alijansom za budućnost Kosova, na čijem je čelu još jedan bivši komandant gerilaca, Ramuš Haradinaj.

Promena predsednika, ipak, neće biti lak posao za Tačija, jer je ustavom predviđeno da takvu odluku mora da podrži dve trećine poslanika, ali samo u slučajevima kada predsednik zbog bolesti nije u stanju da nadalje obavlja funkciju, kada bude osuđen za kakvo krivično delo, ili prekrši ustav.

 

Odmah posle dogovora Sejdiua i Haradinaja, Tači je saopštio da je koalicioni dogovor potpisan januara 2008. godine "mrtav", pošto su se dve strane obavezale da neće ulaziti ni u kakve predizborne saveze do narednih parlamentarnih izbora.
 

Od samog početka, savez najuticajnije partije kosovskih Albanaca i nekadašnjih gerilaca ocenjivan je kao protivprirodan, pre svega jer je Rugova, svojevremeno, Oslobodilačku vojsku Kosova nazivao "tvorevinom srpskih tajnih službi", dok su mu gerilci uzvratili ozbiljnim pretnjama, pa se, tada, neprikosnoveni lider Albanaca sa Kosova u Prištinu vratio nekoliko meseci po dolasku UNMIK-a i Kfora.
 

Raspad vladajuće koalicije na Kosovu, međutim, bio je više nego očekivan, jer su se te dve partije žestoko pokoškale tokom trke za gradonačelnika Prištine, ali su lideri stranaka nedeljama tvrdili da sukobi na lokalnom nivou nemaju nikakve veze sa radom vlade.
 

Pacoli je poznat kao jedan od najupornijih lobista za priznavanje nezavisnosti Kosova, ali i kao bivši dečko pevačice Ane Okse.

Njihove nade pokazale su se zaludne, a konačan udarac tom krhkom savezu nanela je odluka DSK da na lokalnim izborima u Prizrenu podrži kandidata Alijanse za budućnost Kosova, što je bila uvreda preko koje Tači nije mogao da pređe.
 

Ipak, cena koju je morao da plati za formiranje nove koalicije, takođe, je visoka, jer će predsednik Kosova postati čovek koji je u prošlosti slovio za jednog od najbližih saradnika Ramuša Haradinaja, Bedžet Pacoli, koga zapadni obaveštajci povezuju sa čitavom mrežom sumnjivih poslova, uključujući i šverc cigareta.
 

Drugi problem za Tačija je dogovor o postavljanju Nedžata Dacija na čelo parlamenta, pošto će sa te pozicije skloniti Jakupa Krasnićija, jednog od dvojice najvećih rivala u već dugoj brobi za prevlast unutar Demokratske partije Kosova.
Kako se očekuje, u novu vladu Kosova ući će i srpska, Samostalna liberalna stranka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here