pixabay.com

Naučnici otkrivaju da i druge ženke sisara imaju duži životni vek od mužjaka, i da je to trend koji nije karakterističan samo ljudskoj populaciji.

Istraživači iz laboratorije za biometriju i evolucijsku biologiju potvrđuju da su u svim ljudskim populacijama prosečni životni vekovi žena duži nego za muškarce, ali su otkrili i da je to slučaj i sa drugim sisarima.

Do ovog zaključka su došli nakon ispitivanja 101 različite vrste sisara, od slepih miševa do lavova. Otkrili su da ženke sisara žive 18,6 posto duže od svojih muških kolega – što je duže od jaza koji iznosi 7,8 posto između žena i muškaraca.

Takođe su proučavali populaciju orki i gorila kao deo studije, a u 60 odsto slučajeva ženke sisara žive duže od mužjaka, otkrila je ekipa istraživača.

U ljudskim zajednicama žene u proseku žive 7,8 odsto duže od muškaraca, mada to varira od zemlje do zemlje.

“Dok društveni faktori jačaju rodni jaz u dugovečnosti, veće izglede za preživljavanje žena u odnosu na muškarce se primećuju čak i kada oba pola imaju iste društvene navike”, navodi istraživački tim a prenosi Daily Mail.

Prethodne studije o razlici životnog veka muškog i ženskog sisara rađene su na ljudskoj populaciji ili životinjama u zatočeništvu. Ovo novo opsežno istraživanje obuhvatalo je sagledavanje svih demografskih podataka prikupljenih od strane drugih istraživača koji su ispitivali populaciju sisara. Oni veruju da deo razlike u dugovečnosti potiče od lokalnih životnih uslova i raspoloživosti resursa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here