pixabay.com

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Vašingtonu pokazalo je da psi svih veličina doživljavaju slične zdravstvene probleme, no veće pasmine su izloženije ozbiljnijim oboljenjima.

Studija je otkrila razlog zbog kojeg manji psi obično žive duže u odnosu na veće, što bi moglo biti otkriće koje iznenađuje vlasnike pasa. Iako su i mali i veliki psi podložni istim vrstama zdravstvenih stanja, istraživači su zaključili da su veće pasmine sklonije težim oboljenjima. Analizom preko 25.000 pasa iz 238 različitih pasmina, objavljenoj u časopisu PLOS, tim je uočio da veći psi imaju veću verovatnoću za razvoj raka, bolesti kostiju, gastrointestinalnih, neuroloških i endokrinih problema, kao i infekcija i bolesti uha, njuške ili grla.

Nasuprot tome, manje pasmine su češće pogođene problemima sa očima, srcem, respiratornim sistemom te bolestima jetre ili pankreasa. Međutim, veličina psa nije imala uticaj na učestalost bubrežnih ili urinarnih bolesti.

Veličina, starost i bolest

Ova studija naglašava da, iako veće pasmine ne trpe više zdravstvenih problema nego manje pasmine uopšteno, postoje specifični rizici za određene bolesti koji bi mogli objasniti zašto veće pasmine imaju kraći životni vek, kako ističu stručnjaci.

Istraživači su ukazali na potrebu za dodatnim studijama kako bi se bolje razumela povezanost između starosti psa, njegove veličine i rasprostranjenosti bolesti.

– Ovo istraživanje ne uspostavlja definitivnu uzročno-posledičnu vezu između veličine i starosti psa i njegovih zdravstvenih problema. Ipak, rezultati bi mogli pružiti uvid u stanja koja mogu doprineti kraćem životnom veku većih pasmina – rekao je autor studije, Iunbi Nam, prema izveštaju Mirror-a.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here