pixabay.com

Pas može da naginje glavu kao odgovor na određene reči koje bi mogle da mu budu značajne, poput poslastica, loptica, “idemo”, ali i ako mu nos smeta da vam bolje vidi usta dok pričate.

Psi imaju izuzetno osetljiv sluh i sposobni su da registruju daleko veći raspon frekvencija od ljudi. Zato je jedno od objašnjenja zašto naginju glavu i to jer i ta navika pomaže postavljanju spoljnog dela uveta u pravu poziciju, a da bi mogli da lociraju izvor zvuka.

– Oni mogu da naginju glavu i kao odgovor na određene reči koje bi mogle da im budu značajne, poput poslastica, loptica, “idemo” – objašnjava Vailani Sung, stručnjak za ponašanje životinja.

Isto je i kada psu govorimo nešto što ne razume potpuno pa nagne glavu levo ili desno. To može da bude prirodni odgovor na stvari koje čuje, a koje ga asociraju na nešto fino i zabavno, nešto poznato, ali nije potpuno siguran da pričate o tome.

– Pas pokušava da shvati šta govorimo, što znači da možda pokušava da sluša reči koje razume ili su mu značajne. Psi znaju da naginju glavu i kada procenjuju neobične ili nove zvuke, oni su znatiželjna bića – kaže Sung.

– Znaju da naginju glavu jer su čuli reč koja zvuči slično drugoj reči koju znaju, ali ne zvuči potpuno isto i možda su malo zbunjeni – dodala je.

Pomaže i da vidi bolje

Dr Stenli Koren je u časopisu “Psychology Today” istakao da psi mogu da naginju glavu i kako bi bolje čuli, i to je objasnio. Kaže kako se pseća njuška nalazi u njegovom vidnom polju, kao i nos kod ljudi. Zato pas zna da naginje glavu kako bi pomakao njušku i bolje video ono što ga zanima.

Naglašava kako iz te poze pas bolje vidi ljudska usta, posebno kada mu se čovek obraća rečima, piše Reader’ Digest.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here