EPA/Valda Kalnina
Kolinda Grabar Kitarović

Iako su Srbi navikli da od hrvatskih političara čuju raznorazne istorijske falsifikate, nisu ostali ravnodušni na poslednju izjavu predsednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da je “hrvatski narod srazmerno broju stanovnika najviše doprineo antifašističkoj borbi u Evropi”.

– Reč je o bezočnoj i skandaloznoj izjavi. Vrlo dobro znamo da je NDH bila desna ruka nemačkog Rajha i Musolinijeve fašističke Italije. Znamo i koliko je Srba u NDH izgubilo živote, kao i to da je partizanski pokret u Hrvatskoj počeo kao brana ustaškom teroru. Takođe je poznato da su sve do leta 1943. godine, do pada Italije, Srbi na teritoriji današnje Republike Hrvatske, činili 90 odsto pripadnika partizanskog pokreta – komentariše za “Vesti” Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke.

Gospođa Ivić, inače Srpkinja rodom iz Hrvatske, konstatuje da su se Nemci, za razliku od Hrvata, suočili sa svojom prošlošću i zločinima i sa ulogom koju su odigrali u Drugom svetskom ratu.

–  Hrvatska je nažalost podeljena zemlja. Antifašisti su malobrojni i medijski skrajnuti, dok je predsednica Hrvatske vezana za branitelje i najdesniji deo katoličke crkve koja rehabilituje ustaštvo, dok u inostranstvu glume antifašiste – konstatuje Sanda Rašković Ivić.

Ristić: Istoričari ne smeju da ćute

Za pojedine istoričare koje smo kontaktirali, tvrdnja hrvatske predsednice je neozbiljna i na nju treba samo odmahnuti rukom jer, “zna se ko je činio većinu u partizanskom pokretu”
“Stvari se ne podrazumevaju”, uzvraća istoričar Dejan Ristić, ukazujući na to da sve češće prisustvujemo institucionalnom zaboravu koji je mnogo opasniji od onog pojedinačnog, ljudskog, i na koji istoričari moraju da odreaguju.

Ristić naglašava da je ovde reč o izjavi šefa države koja je u periodu Drugog svetskog rata postojala kao zvanična i potpuno lojalna saveznica Trećeg rajha.

– U NDH su odmah uspostavljeni nacistički ratni zakoni kojim su ozakonjeni zločini nad civilima nehrvatskog porekla. Za četiri godine postojanja ove zločinačke tvorevine stradao je ogroman broj civila, pre svega Srba, Jevreja, Roma, kao i pripadnika drugih naroda, ali i hrvatskih antifašista. Kao istoričari koji se rukovode samo činjenicama moramo da istaknemo da je bilo antifašista među Hrvatima, ali da su oni, nažalost,  činili manjinu u hrvatskom društvu tog vremena – kaže Ristić.

Odmahivanje rukom na trend revizije istorije i posmatranje događaja iz prošlosti kroz naočari sadašnjih odnosa među državama, dovelo je i do one sramne slike sa obeležavanja stogodišnjice Versajskog mira kada je predsednik Srbije, kao predstavnik najstradalnije države u Prvom svetskom ratu sedeo u zadnjim redovima, dok je udarno mesto svetskih lidera dobio jedan Hašim Tači.

Nešto slično se ponovilo se i u Poljskoj u koju predsednik Srbije, koja baštini nasleđe Jugoslavije, nije bio ni pozvan.

Istoričar Srđan Cvetković otud konstatuje da je pravi skandal što Poljska nije pozvala predstavnike Srbije na obeležavanju godišnjice od napada na njihovu zemlju, čime je pre osam decenija otpočeo Drugi svetski rat.

– Srbi su kroz, najmanje dva antifašistička pokreta i nebrojane žrtve u Drugom svetskom ratu, od svih balkanskih naroda možda najviše zaslužili  taj poziv – kaže istoričar.

On ne spori da je antifašista bilo u svim jugoslovenskim narodima, ali da je nesporno da  su udarnu pesnicu, i  procentalno i nominalno, činili Srbi i u pokretu otpora preko Drine, u tadašnjoj NDH, kao i u monarhističom ravnogorskom pokretu u okupiranoj Srbiji.

– Tačno se zna gde su dizani ustanci, ko ih je podizao i činio, gde su bile prve oslobođene teritorije – kaže Cvetković.

Oni koji su sumnjičavi prema nepristrasnosti istoričara koji dolaze iz srpskog naroda, mogu da pogledaju filmski zapis dobrodošlice sa bacanjem cveća prilikom ulaska Hitlerove soldateske u Zagreb i uporede sa ulaskom okupatora u razrušeni Beograd 1941. godine.

Laž od 180 stepeni

Izjavu hrvatske predsednice, Dejan Ristić vidi kao potpuni atak na istorijske činjenice.

– Imamo situaciju da se jedna istorijska realnost za 180 stepeni izokreće i da se država od saveznice Hitlerove Nemačke, preokrene u saveznicu antifašističke kaoalicije – upozorava ugledni istoričar.

8 COMMENTS

  1. Da li bolesnici, uopste, zasluzuju komentare na svoje izrecene bljuvotine?
    KITArevic je teska bolesnica za koju nema leka!

  2. Нигде у свету Хрвати не би могли да се понашају на тај начин како се понашају према Србима. Нешто није у реду. Србима данас фали једна даска у глави. Знају само да кукају како је цео свет неправедан према Србима. Зашто? Па зато што им фали једна даска у глави. Где су Тито и партија да нам кажу шта да радимо. Помози Боже ако може.

    • Beograd je oslobodi-jo general peko dapcevic, srbin, komandant prve armije, operacije su zastale zbog teskih borbi, po naredbi vs ukljucene su dve krajiske divizije sastavljene iskljucivo od srba oko 98% i zdanovljeva tenkovska grupacija. a vi ako ste naucili nesto na internetu mozete se prethodno obrazovati u vojno-istoriskim izvorima i arhivu JNA. inace posto vidim da ste hrvat i zagreb su oslobodile partiznaske-krajiske jedinice u slicnom sastavu kao i beograd.

    • posto aludirate na tita, ranije vam odgovoreno. Vodja NOB je bila KOMINTERNA, jer je po njenom nalogu KPJ organizovala ustanak.koji otpoceo nakon napada Nemacke na SSSR. Staljin kao vodja kominterne postavio je pre toga tita na celo KPJ. prethodni gensek Gorkic i djuro djakovic umrli su pod sumnjivim okolnostima. sto se staljina tece ispisiane su biblioteke o gulazima, ali je najvecu stetu naneo crvenoj armiji. od 5 marsala prezivela dva budjoi koji bio u penziji i vorosilov koji bio poltron, od pet komandanata armije preziveo samo 1 koji bio na spisku za odstrel u nedodjiji nekom selu u ukrajini-general armije genadij zukov koji slomio kicmu treceg rajha. cak je i budjoni se suprotstavio staljinu u operaciji kijev gde je greskama iskljucivo staljina poginulo i zarobljeno pola miliona sovjetskih vojnika,

  3. Ako se ne može ništa konkretno preduzeti protiv ovakvih izjava:čemu komentari i verbalna reagovanja.

  4. Kako rukovodioci države koja ima 3.000.000 stanovnika a na istočnom frontu imala je u vremenu 1941.g. do 1945. tri ratne divizije. Izračunajte koliko je Hrvata prošlo kroz redove na istočnom frontu makar da i jedan nije poginuo. Naime, i ratne jedinice se zamenjuju radi popune i predaha, lečenja ranjenika, popune do punog sastava mesta onih poginulih i ranjenih…. Kada se to preračuna proizilazi da je preko 100.000 hrvata prošlo redove na istočniom frontu a još toliko kroz nemačku obuku. Dalje sledi da je svaki peti odrastao Hrvat bio na istočnom frontu ili na prilaznim položajima… Bilo bi interesantno pogledati podatke iz nemačkih vojnih arhiva o sadejstvu Hrvata u uništavanju Sovjetskog Saveza odnosno Rusije… Za Srbe se zna da su potpuno satrli preko 100.000 porodica za koje nema ko danas da svedoči a takođe nema ni arhiva jer su arhive srpskih crkve3nih opština Hrvati uništili….

  5. Kolinda bi mogla da se zapita gde su joj “ustase antifasisti” u zemlji kpljaca,silovatelja,pljackasa,kriminalaca i lupeza.
    Moji dedovi su obojica vijali te ustase po Srbiji,Bosni i Hrvatskoj naravno iz dosade jer nisu imali sta da rade pametnije.
    Jer su ti cuveni borci pod kapom sa znakom “U” bili veliki (anti)fasisti i pili,jeli,klali,silovali i izivljavali se ne samo na ne katolickim narodom vec i nad svojim koji su bili za slobodu i cenilu pokret koji se borio protiv Ustasa Svaba i ostalih fasistickih govana.
    Kolundi cu da javim kad je cika Voja Seselj slobodan da ga poseti pa da joj odrzi kraci kurs istorije o “slobodoljubivim Ustasama”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here