EPA-EFE/TOMS KALNINS

Madridski Real je pobednik Evrolige za sezonu 2022/2023!

Ekipa Hesusa Matea je na nezaboravan način došla do titule evropskog prvaka u sezoni u kojoj su u nekoliko navrata bili optisani. Kulminacija je stigla u finalnom meču koji će se prepričavati, u kojem je pobedu Madriđanima doneo dvojac Serhio Rodrigez – Serhio Ljulj! Ljulj je na tri sekunde do kraja pogodio sa poludistance iz driblinga za pobedu i rezultat 79:78. Ti poeni preko Mustafe Fala su bili Ljuljovi jedini poeni na utakmici.

Neverovatna je sezona iza Madriđana, u kojoj su posle 34 kola ligaškog dela bili treći na tabeli, a u četvrtfinalu su ispisali istoriju.

Gubili su 2-0 u seriji sa Partizanom, bili su poraženi dvaput na svom terenu, a tučom posle grubog faula upravo Ljulja okonačana je ta utakmica. Mnogi su govorili o tome kako će svakog trenutka trener Ćus Mateo biti otpušten, ali je od tog trenutka najtrofejniji tim u istoriji Evrolige vezao pet čudesnih pobeda i ispisao neverovatnu sportsku priču.

I u finalu je Real morao da se vraća “iz mrtvih”. Kao i protiv crno-belih, junaci preokreta “kraljevskog kluba” bili su najstariji – Ćaćo i Ljulj. Trojka Rodrigeza donela je zaostatak od jednog poena Špancima, a Ljuljev šut sa velikim lukom označio je da će Dejan Bodiroga, predsednik Evrolige, uručiti pehar šampiona Evrope upravo kapitenu Ljulju.

Real je zapravo u finalu u Kaunasu napravio dva preokreta – jedan u prvom i jedan u drugom poluvremenu. Stigao je Real -12 u prvom poluvremenu, a potom se i čarobno vratio u samom finišu.

Uzalud je Olimpijakosu bila briljantna partija Aleksandra Vezenkova, najkorisnijeg igrača ligaškog dela takmičenja. Završio je najbolji bugarski košarkaš svih vremena ovaj meč sa 29 poena (9/13 iz igre) i 9 skokova, uz 4 asistencije. Pratio ga je raspoloženi Ajzea Kenan sa 21 poenom.

Njih dvojicu pratio je Šakil Mekisik sa 14 poena, a utisak je da na svom nivou nije bio Kostas Slukas, čovek koji je na tri sekunde do kraja mogao Olimpijakosu da donese titulu. Promašio je sa poludistance iz relativno teške pozicije, a duel je završio sa 6 poena (2/7 iz igre).

Kod Reala je najefikasniji bio Serhio Rodrigez sa 15 poena (6/11 iz igre), a 13 poena i 10 skokova imao je Valter Tavares. Mario Hezonja je bio odličan u prvom poluvremenu, a meč je okončao sa 12 poena (4/11 iz igre), a junak iz senke za Špance bio je Francuz Fabijan Kozer sa 11 poena (4/6 iz igre).

Treba naglasiti da Real na fajnal foru nije mogao da računa na povređenog Gabrijela Deka, kažnjenog Geršona Jabuselea i Vensana Poarijea, koji se oporavljao od operacije slepog creva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here