Youtube/Zenska TV
Milutin Petrović

To je filmično i zanimljivo vreme u kome je bilo dosta dobre muzike, lepih žena i pravih muškaraca, kaže reditelj Milutin Petrović.

U beogradskom naselju Ripanj trenutno se gradi Vranje iz XIX veka, a povod je snimanje filma i igrane serije “Nečista krv”. Projekat je zasnovan na opusu Borislava Stankovića, a po scenariju Vojislava Nanovića.

Deset epizoda činiće epsku sagu o Vranju sa likovima i motivima jedne porodične hronike u razdoblju od pedeset godina XIX veka. Igrani film i pet epizoda režiraće Milutin Petrović, a završnicu serije Goran Stanković. Snimanje počinje 12. avgusta i trajaće 84 dana. Za scenografiju je zadužen Mile Jeremić, a premijera se planira sledeće godine na RTS.

– “Nečista krv” je saga o jednoj srpskoj porodici koja se dešava u rasponu od 1850. do 1887. godine u Vranju. Veći deo tog perioda Vranje je bilo deo Osmanske imperije, a u naše poslednje dve epizode Vranje je prvo u Kneževini, pa potom u Kraljevini Srbiji. Dakle, većim delom priča “Nečiste krvi” se dešava u zemlji u kojoj su i Prizren i Bagdad, Aleksandrija i Solun, Tripoli i Sarajevo… A vreme o kome pričamo je isto ono vreme u kome su smeštene radnje filmova kao što su “Moja draga Klementina”, “Crvena reka” ili “Nosila je žutu traku”… To je onomad kada su revolveri zamenjivali kubure. Dosta filmično i zanimljivo vreme u kome je bilo dosta dobre muzike, lepih žena i pravih muškaraca. Za krv se ne zna pouzdano, ali svila, vino i hašiš su bili mnogo čistiji… – otkriva Milutin Petrović.

Da li već imate gotov kasting?

– Još uvek krijemo glumce. To bi trebalo da bude lepo iznenađenje, mnogo novih lica u napadu, nekoliko jako poznatih u odbrani i vezni red sastavljen od mladih zvezda u usponu… Ali prvo ćemo da snimamo, pa ćemo onda da kažemo hop.

Planirate li da angažujete i ljude van zemlje i koga imate u planu?

– Nekoliko članova glumačkog ansambla. Takođe DP filma i prvih pet epizoda Erol Zubčević i ja se veoma, veoma radujemo toj saradnji.

Do sada je samo jednom snimljen film “Nečista krv” u režiji Stojana Stojčića. Koliko će imati sličnosti sa vašim projektom?

– Apsolutno nikakvih.

Da li ćete i vi, kao i pojedine vaše kolege za ovaj projekat angažovati neku estradnu ličnost?

– Na veliku žalost glodura današnjih medija, moraćete o našoj seriji ipak da pišete u rubrici “kultura” ako toga uopšte još ima, ili da se baš dobro potrudite da nas ugurate tamo gde ima mnogo više klikova na portalu… “Zabava”, je l‘ se tako beše zove to na portalima sa svim tim čudnim ljudima? Mi se, istina, bavimo nečistom krvi, ali ne baš toliko nečistoj. Ja slabo vladam time ko su danas uopšte estradne ličnosti, ali nadam se da mi se neće provući nijedna. Cela ekipa, uključujući i glumce, pažljivo je birana ne samo po profesionalnim referencama već i po tome da su to sve neki jako fini i pristojni ljudi. Samim tim mogućnost da imamo nekog sa ekstrade zvuči nemoguće. Znate, na veliku žalost onih koji misle da mogu da ga baštine, Mitke je bio veliki šmeker, on ne bi slušao to što se danas zove estrada. Koštani je operu posvetio Petar Konjović. Nema to baš nikakve veze sa ovima iz rubrike “zabava”.

Koliko je ovaj projekat veliki izazov u vašoj dosadašnjoj karijeri?

– Svakako je veliki izazov zbog odgovornosti prema nacionalnom blagu koje čine geniji Bora Stanković i Vojislav Nanović. Takođe i zbog obimnosti projekta… Mada, pre bih rekao da su mnogo ozbiljniji izazovi bili snimanje filma “Zemlja istine, ljubavi i slobode” bez ikakvog budžeta ili filma “Jug-jugoistok” sa Sonjom Savić u glavnoj ulozi i budžetom od 15.000 evra. To su bili baš ozbiljni izazovi. Sa ovom celom fenomenalnom ekipom iza sebe i u ovim vrhunskim produkcionim uslovima, od osećanja izazova ipak dominantniji je osećaj čiste radosti.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime