OSSI

U Beogradu je, u četvrtak 19.8.2021. godine, održana regionalna konferencija koja je okupila mlade iz zemalja bivše Jugoslavije, koji se školuju u inostranstvu.

Konferencija je poslužila kao povod za podsticanje umrežavanja i buduće saradnje između mladih akademaca, u cilju udruživanja na zajedničkim projektima u oblasti nauke, ekonomije i politike. Dodatno, koordinatori konferencije su naši studenti u Americi, Ana Stambolić i Stanislav Knežević, uz podršku OSSI-ja kao glavnog partnera i finansijsku pomoć programa UWC.

Ova konferencija je prva na kojoj su se formalno sreli predstavnici i članovi Organizacije srpskih studenata u inostranstvu (OSSI), Organizacije crnogorskih studenata u inostranstvu (OCSI) i Udruge hrvatskih studenata u inozemstvu (UHSI). Zajedno sa njima, u Beogradu su bili i studenti u inostranstvu iz Makedonije i BiH, sa kojima su predstavnici gorepomenutih organizacija podelili svoje iskustvo i dali savete o osnivanju organizacija ovakvog tipa.

U okviru konferencije, svaka organizacija je imala priliku da predstavi svoj rad i svoje buduće projekte. Uz to, predstavnici nevladinih organizacija i civilnog sektora, poput Tačke Povratka, RYCO, UNDP Serbia i UWC Serbia, takođe predstavili svoje projekte u želji da edukuju studente o najaktuelnijim trendovima u pitanjima regionalne saradnje i ekonomskih migracija.

Kraj konferencije je obeležila panel diskusija između studenata svih prisutnih zemalja, u kojoj su se identifikovali ključni izazovi ali i benefiti saradnje, na kojoj će se u narednom periodu raditi kroz intenzivniji međuorganizacijski dijalog.

Stanislav Knežević, izvršni koordinator projekta izjavio je:

– Napravljen je prvi, ali ključni korak ka uspostavljanju jake regionalne saradnje između studenata i studentskih organizacija koje su prisustvovale ovom događaju, a to je otvoren i iskren dijalog. U narednom periodu, svi uključeni će raditi na tome da se ideje, koje su taj dijalog obeležile, realizuju kroz konkretne projekta. Taj proces sigurno neće biti jednostavan, jer nosi teret prošlosti. Međutim, mi mladi imamo ono što je potrebno da se sa time izborimo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here