EPA/Valeriy Sharifulin
Dmitrij Peskov

Kremlj je danas saopštio da su izbori na kojima je predsednik Vladimir Putin osvojio peti mandat bili fer, uprkos optužbama zapadnih vlada, nezavisnih posmatrača i opozicije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je danas optužbe da je glasanje bilo namešteno u Putinovu korist, ukazujući na istraživanje javnog mnjenja koje je pokazalo da rekordnih 65 odsto anketiranih Rusa smatra rezultate pouzdanim.

– Izbori su apsolutno čisti – rekao je Peskov u razgovoru sa novinarima.

– Putin je osvojio 87,28 odsto glasova, ili 76 miliona, uz izlaznost veću od 77 odsto na izborima koji su završeni u nedelju, što je dva rekorda u postsovjetskoj ruskoj istoriji.

Zapadne vlade su osudile njegovu pobedu kao nepravednu i nedemokratsku, ali su mu, između ostalih, čestitale Kina, Indija i Severna Koreja.

U danima nakon izbora, nezavisni ruski izborni analitičari rekli su da je njegova pobeda znatno preuveličana.

Vodeća ruska nezavisna grupa za praćenje glasanja Golos, kojoj nije bilo dozvoljeno da šalje posmatrače na biračka mesta, saopštila je da ima dokaze o zastrašivanju birača i drugim kršenjima.

Opozicija u egzilu saopštila je da rezultati “nemaju nikakve veze sa realnošću”.

1 COMMENT

  1. hahaha i to sta misli zapad a tek analiticari zabole ruse ono dole… da nece da ih bombarduju mozda zbog neposlusnosti… kad zapad ako ikad bude mogao shvati da oni nisu svet, nisu ni znacajan deo sveta jer broje jedva 15% populacije doduse one pljackaske ali ipak minorne, svetom ce zavladati konacno mir! Da nisu zapalili Ukrajinu i da su 100 mlrd umesto za oruzje dali Africi za razvoj imali bi bar tri puta vise hrane nego iz Ukrajine, ali zlocincima to nije cilj?!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here