EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH
Marija Kolesnikova

Beloruska opozicona liderka Marija Kolesnikova, koja se trenutno nalazi u pritvoru, rekla je da se bojala za svoj život kada su joj službenici bezbednosti stavili vreću preko glave i pokušali da je deportuju.

Marija Kolesnikova je putem svog advokata ispričala kako su je prisilili da uđe u kombi i rekli da će je, ako se previše opire, deportovati “živu ili u komadićima”.

Ona je sada zatražila krivični postupak protiv beloruskih snaga bezbednosti, uključujući KGB, rekao je njezin branilac.

– Rekli su mi da ću, ako dobrovoljno ne napustim Belorusiju, ionako biti deportovana, živa ili u komadićima. Takođe su mi pretili s kaznom zatvora do 25 godina – ispričala je Kolesnikova.

U ponedeljak su maskirani muškarci priveli Kolesnikovu u centru Minska i odvezli je kombijem.

– Gurnuta je na zadnje sedište (automobila), vikala je da nigde ne ide – rekao je njen saradnik Anton Rodnenkov i dodao kako su on i kolega zajedno s njom odvedeni na granicu.

Pocepala pasoš

– Kada je automobil stigao do kontrolne tačke između dve zemlje, Kolesnikova je sprečila svoju deportaciju pocepavši ​​pasoš – rekao je.

Francuska agencija AFP prenosi reči pogranične policije da je Kolesnikova uhapšena na granici, a njenim saradnicima dopušten je izlazak iz zemlje.

– Kolesnikava je u pritvoru – rekao je portparol pogranične policije Anton Bijčkovski.

– Ne mogu konkretno reći zašto, ali je privedena – rekao je telefonski za Rojters pa dodao:

– Privedena je u vezi s okolnostima pod kojima je (grupa) napustila teritoriju Belorusije.

 

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime