EPA

U Hrvatskoj su održani parlamentarni izbori. Izbori su prvi put održani u sredu, zbog čega je u Hrvatskoj danas neradan dan.

Prema prvim rezultatima izlaznih anketa, koje su objavili mediji, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) osvojila je 59 mandata, a koalicija “Rijeke pravde” predvođena SDP-om 43 od 151 mesta u Saboru.

Treći je Domovinski pokret s 13 mandata, a četvrto mesto s 11 osvojenih mandata zauzima Most, dok je Možemo peti s 10 mandata.

Prema anketi, u 11. saziv Hrvatskog sabora ulaze još IDS sa dva mandata, Nezavisna platforma Sjever na čelu sa međimurskim županom Matijom Posavcem s jednim mandatom i koalicija Fokus-Republika s jednim mandatom.

Prema anketama, teško da će neko sastaviti vladu jer za to treba 76 mandata, piše portal Index.

HDZ bi, ako mu manjinske stranke daju podršku, imao 67 mandata te 70 s dijasporom. DP, MOST i Možemo tvrde da oni sigurno neće s HDZ-om.

Kad bi “Rijeke pravde”, DP, Most i Možemo ušli u koaliciju, imali bi 77 mandata. Iz ovih stranaka ranije su rekli da neće u zajedničku postizbornu koaliciju.

Izborna tišina trajala je do zatvaranja oko 6.500 biračkih mesta u Hrvatskoj, na kojima je, prema podacima DIP, do 16:30 časova glasalo 50,6 odsto birača, što je 16,4 odsto više nego na izborima koji su održani pre četiri godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here