Pexels

Oštra zima koja je zahvatila jugoistok Australije dostigla je vrhunac u sredu, 21. juna, kada su i na širem području Sidneja zabeležene temperature ispod nule. Meteorolozi su saopštili da je u zoru tog dana u centru grada zabeleženo svega pet stepeni Celzijusa, dok je na krajnjem jugoistoku, u Kembeltaunu, izmereno minus 1,6!

Ovo su najniže junske temperature u Sidneju u poslednjih 13  godina, ali ništa povoljniji uslovi nisu ni u ostalim delovima jugoistoka zemlje – od Melburna do Njukasla, sa najnižim temperaturama od četiri stepena. Za Njukasl je to najhladnije junsko jutro u poslednje 23 godine.

Ipak, u Kanberi je izmereno najnižih minus 7,2 u ranim jutarnjim satima, što je najhladniji dan u mesecu junu još od 1986. godine. Takođe, ovoliko niska temperatura nije registrovana u glavnom gradu Australije u poslednjih pet zima.

Rekordno niske temperatutre izmerene su i u regionalnim gradovima Bathrst, Madži, Orindž i Dabo.

Živa je pala ispod nule čak i u Kvinslendu, u oblasti Epltorpa na krajnjem jugu države gde je izmereno -3,5 Celzijusa.

Najhladnije na Perišeru

Najniže temperature u sredu zabeležene su u planinskim predelima Novog Južnog Velsa i Viktorije. Najhladnije je bilo na Perišeru, nedaleko od Kanbere, gde je izmereno čak minus deset. Ovo je najniža junska temperatura u celoj Australiji u poslednjih pet godina. U Viktoriji je najhladnije bilo na planini Majunt Hotam – minus 7,2.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here