Pošta Srbije / Igor Đukanović
Zoran Đorđević i Nikola Kusovac

Pošta Srbije predstavila je i pustila u opticaj ekskluzivno filatelističko izdanje poštanskih maraka “150 godina od rođenja Nadežde Petrović”, sa motivima deset umetničkih slika Nadežde Petrović iz privatnih kolekcija, koja do sada nisu izlagana.

Na događaju u PTT muzeju, o životu i umetnosti Nadežde Petrović, motivima i značaju filatelističkog projekta, govorili su Nikola Kusovac, istaknuti istoričar umetnosti, i Zoran Đorđević, v.d. direktor Pošte Srbije.

Nikola Kusovac, istaknuti istoričar umetnosti

– Sa ponosom, zahvalnošću i poštovanjem sećamo se Nadežde Petrović, a novi uspon naše filatelije planiramo da otpočnemo izuzetno važnim filatelističkim projektom u čast Nadežde Petrović. Sigurni smo da će ovaj poduhvat značajno uticati na našu kulturno-umetničku scenu i proširiti poglede i tumačenja umetnosti naše velike umetnice, humanistkinje i rodoljuba. Ponosni smo što smo uspeli u svojim naporima da ova remek-dela učinimo dostupnim javnosti, i zahvaljujemo na ljubaznosti i velikodušnosti kolekcionara koji su nam ih ustupili – rekao je Zoran Đorđević, v.d. direktor Pošte Srbije.

Zoran Đorđević, v.d. direktor Pošte Srbije

Na prigodnom izdanju poštanskih maraka izdanja “150 godina od rođenja Nadežde Petrović” motivi na markama su: Crvena kuća u predelu (1907); Fasada Crkve Sv. Marka u Veneciji (1914); Crveni božuri (1913); motivi na vinjetama – Prizren (1913); Anđa u dvorištu (1910–1911); Predeo (1907); Čobanin svira u frulu (1906); motivi na kovertama: Čišćenje gusenica (1906); Portret Jovana Skerlića (1907); Sestre (1905). U emisiji su tri prigodne poštanske marke u tabaku sa 12 maraka i osam vinjeta, tri koverta prvog dana i prigodan žig. Grafička realizacija izdanja delo je Nadežde Skočajić, kreatorke maraka Pošte Srbije. Stručnu saradnju obezbedili su Nikola Kusovac i Ljubica Miljković, istoričarka umetnosti, jedan od najvećih poznavalaca dela Nadežde Petrović.

Tri prigodne poštanske marke u tabaku sa 12 maraka

Izložba filatelističkog izdanja za posetioce je otvorena u PTT muzeju do 24. februara, u radnom vremenu Muzeja: utorak, sreda, petak i nedelja od 10 do 18 časova; četvrtkom i subotom od 12 do 20 časova. Ulaz je slobodan.

Tri prigodne poštanske marke u tabaku sa 12 maraka

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here