commons.wikimedia

Tribina “Repubila Srpska vraćanje otetih ustavih nadležnosti”, održna je danas u Begradu, a njeni učesnici – istaknute diplomate, porofesori i analitičari ocenili su da je 10. decembar, kada će sednica Skupštine RS biti posvećena vraćanju enitetskih nadležnosti “Dan D i istorijski dan za RS”.

– Predstojeća posebna sednica Narodne skupštine u Banjaluci, o vraćanju entitetskih nadležnosti za RS ima istorijski značaj…Srpska odlučuje da li će živeti punim ustavnim kapacitetom ili je neće biti – rekao je politikolog Nenad Kecmanović.

Na tribini na kojoj su govorili i član Predsedništva BiH Milorad Dodik, diplomate Darko Tanasković i Vladislav Jovanović i, između ostalih i šef predstavništva RS u Srbiji Mlađen Cicović, Kecmanović je podsetio da je RS sve osporeno pa i ime.

Zato je naglasio da je to zasedanje Skupštine dan D za RS.

Cicović je izjavio da do potpisivanja Dejstonskog sporazuma BiH nije postojala.

– Važno je na početku svakog razmatranja o stanju u BiH podsetiti na činjenicu da je BiH državna zajednica nastala u Dejtonu i da do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma nije bilo nikakve države BiH u sadašnjim okvirima, jer je do Dejtona to bila teritorija nastala razbijanjem SFRJ – rekao je on.

Dodao je da je važno reći i da BiH nema ustavno-pravni kontinuitet jer je Ustav BiH deo međunarodnog pravnog dokumenta, a ne proizvod političkog i institucionalnog dogovaranja i usaglašavanja i proglašenja u organima BiH.

Budućnost BiH i za Srbe i za Bošnjake, i za Hrvate, moguća je samo u doslednoj primeni Dejtonskog sprazuma – aneksa 4 Ustava BiH, rekao je on na toj tročasovnoj tribini.

Prema rečima Cicovića, inicijativa Srpske za vraćanje otetih ustavnih nadležnosti i povratak izvornom Dejtonskom sporazumu jedini je put ka uspostavljanju vladavine prava i unutrašnjeg dijaloga kao osnova za opstanak BiH i buducnost RS u takvoj BiH.

Naglasio je da su hrabrost i istrajnost člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, “uz savršene liderske sposobnosti, doveli prvo do stvaranja uslova u kojima je postalo moguće to predložiti, a potom i mobilisati srpsku političku i narodnu snagu da istraju u nameri vraćanja oduzetih nadležnosti RS”.

Cicović je dodao da su nenadležni organi proteklih 26 godina svojim odlukama menjali ustavnu strukturu BiH, prenoseći nadležnosti sa RS na nivo BiH.

– Republika Srpska želi BiH sastavljenu od dva entiteta – RS i Federacije BiH, želi BiH mira i saradnje, ravnopravnosti i slobode, što je moguće samo povratkom na izvorni Dejtonski sporazum – rekao je on i istakao da je važno da je Srbija jaka i stabilna, a da je jednako važno svesrpsko jedinstvo, jer je ovaj posao najviši nivo narodnog i državnog interesa i samo jedinstveni i sabrani možemo sačuvati RS.

Dilomata Jovanović naveo je da se poslednji uzburkani politički razvoj u BIH mora posmatrati u trouglu BiH-Srbija-KiM.

– Dejtonski sporazum je namerno, kao jedino moguće prihvatljivo rešenje za tri nepomirljivo sukobljena naroda stvorio BiH kao labavu uniju dva entiteta i tri konstitutivna naroda – rekao je on.

Jovanović je ocenio da će javni pro-bošnjački stavovi, zbog očigledne anahronosti, imati u procesu stabilizovanja BiH sve manje podršku svojih zapdnih prijatelja, uključujući i Tursku, zbog širih i ekonomskih i geopolitčkih interesa na Balkanu.

Profesor i diplomata Darko Tanasković kaže da će pravno i politikološki biti zanimljivo analizirati primenjeni mehanizam prokrijumčarenih i proizvoljnih odluka, njihovog nametanja i kažnjavanja nepoćudnih, kojim bi se jedna postkonfliktna i potencijalno “prokonfliktna” dvoentitetska i tronacionalna državna zajednica prevela u unitarnu državu.

Naglasio je da je najvažnije da se taj proces zaustavi, i njegovi učinci preispitaju i do moguće mere legalinim putem ponište.

– U protivnom dejtonska BiH nema izgledniju perspektivu, a BiH kao država nikakvu – rekao je Tanasković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here