pixabay.com

Uzrok misterioznih, masovnih smrti afričkih slonova koje su se dogodile pre tri godine su, prema tvrdnjama naučnika, bakterijske infekcije.

Naučnici u najnovijem izveštaju navode da je veća verovatnoća da će se epidemije pojaviti u uslovima stvorenim aktuelnom klimatskom krizom.

U periodu između avgusta i novembra 2020. godine uginulo je 35 afričkih slonova na severozapadu Zimbabvea pod nerazjašnjenim okolnostima, od čega je 11 uginulo za samo 24 sata.

“Umrli su u veoma kratkom vremenskom periodu. To je jedan od najzagonetnijih delova cele slagalice – da mnoge životinje umiru prilično blizu jedna drugoj, ali ne jedna pored druge. Po mom mišljenju, to je prilično jedinstveno, svakako u ovom delu sveta”, rekao je doktor Kris Fogin, veterinar u Viktorija ”Fols vajldlajf trast” u Zimbabveu, koautor studije o uzroku smrti, preneo je Si-En-En.

Ranije iste godine, oko 350 slonova u susednoj Bocvani, u severnom delu, takođe je uginulo iznenada u roku od tri meseca.

Zvaničnici i stručnjaci su u početku bili u nedoumici da objasne izumiranje među najvećom afričkom populacijom slonova i verovalo se da su krivolov, trovanje i suša glavni uzroci.

Ispostavilo se da je bakterijska infekcija ubila slonove, prema istraživanju na osnovu uzoraka uzetih sa 15 životinja uginulih u Zimbambveu.

U analizi objavljenoj 25. oktobra u žurnalu “Nejčer komjunikejšens” prikazan je dokaz infekcije malo poznatom bakterijom Bizgard takson 45, koja je izazvala sepsu.

Smrti se dogodile u trenutku kada je došlo do nestašice hrane i vode tokom sušne sezone, zbog čega su slonovi išli dalje, da traže vodu i hranu.

Autori su rekli da su vrućina, suša i gustina naseljenosti u toj oblasti verovatno doprineli izbijanju žarišta, dok bi ekstremni uslovi, za koje naučnici predviđaju da će se dešavati sve češće kako se Zemlja zagreva, mogli dovesti do sličnih pojava u budućnosti.

“Prerano je reći da su klimatske promene doprinele ovome, ali se to može dogoditi ukoliko budemo imali sve duže periode suže ili promene u količini padavina. Imaćemo mnogo jače sušne sezone. Smatram da će u tom slučaju biti veće smrtnosti”, rekao je Fogin.

Kada je reč o masovnom uginuću slonova u Bocvani, taj incident je pripisan

cijanobakterijskim neurotoksinima, ali više detalja nije objavljeno, navodi se u studiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here