Zavisnost ne mora da podrazumeva zloupotrebu supstanci, poput narkotika, nikotina ili alkohola. Može da ima i veze sa ponašanjem – poput digitalne zavisnosti koja je sve češća.

Da li vam se čini nemogućim da sedite u autobusu, kafiću ili čak i da gledate TV, a da usput ne “čačkate” telefon? Da li sate svakodnevno provodite gledajući u ovaj mali ekran i svakih nekoliko minuta proveravate društvene mreže, da nešto ne propustite?

To su sve simptomi digitalne zavisnosti, koja je sve češća, a povezuje se i sa ogromnom količinom stresa, izolacijom i problemima sa snom.

Alen Kar i Džon Dajsi napisali su knjigu “Smart Phone Dumb Phone: Free Yourself From Digital Addiction” u kojoj savetuju ljudima kako da se oslobode zavisnosti od telefona, a evo nekoliko njihovih saveta koji mogu da vam pomognu.

Prvo, utvrdite da li ste zavisni – ako želite da ostavite telefon, ali ne možete ili vam je to veoma teško i zahteva ogromnu snagu volje, “navučeni” ste. Kar i Dajsi u knjizi objašnjavaju da zavisnost ima veze sa negativnim emocijama – stres, depresija, strah, usamljenost, dosada, samo su neka od osećanja zbog kojih ljudi traže “utehu” u ekranu telefona, bilo u igricama, na društvenim mrežama ili nečemu trećem.

Šta da radite

Ne morate do kraja života da se držite podalje od svih uređaja, već da preuzmete kontrolu nad svojim životom i da uređaje koristite onda kada su vam stvarno potrebni.

Rešite se “ispiranja mozga”

Mnogi veruju da je korišćenje uređaja i aplikacija neophodno da bi bili u korak sa savremenim svetom. Istina, za mnoge poslove su potrebni kompjuteri, telefoni, tableti, a društvene mreže i telefoni su nam takođe potrebni da budemo u kontaktu sa drugima.

Ali, ukoliko vam ovi mali ekrani “traže” pažnju svake sekundi, u problemu ste. Kar i Dajsi pišu da vam je “kao digitalnom zavisniku ispran mozak i navedeni ste da verujete da ne možete da živite bez telefona. Izazov je, kao i kod svake zavisnosti, da se preokrene ispiranje mozga”.

Koje korake da preduzmete

Oni savetuju da najpre odlučite šta tačno želite i da to zapišete – npr. “Želim da telefon manje obuzima moju pažnju”.

Zatim spustite telefon pored, zatvorite oči i obratite pažnju na mir. Zamislite sebe kao srećnog digitalnog korisnika, koji može da odloži telefon kad želi i da ga ne pogleda dok mu ne bude zaista potreban.

“Mislite o telefonu kao o alatu, namenjenom za određene stvari. Ima svoju svrhu, ali u tome nema ništa uzbudljivo”, pišu oni u knjizi, a prenosi “Miror”.

Kar i Dajsi savetuju da sami odlučite koje aplikacije smatrate korisnim, a koje vam bespotrebno oduzimaju vreme. One koje vam daju neke korisne informacije ostavite, a one koje vam samo oduzimaju vreme, bez ikakve koristi, izbrišite.

Uklonite sumnje

Odvojite trenutak i razmislite o svim dobrim stranama prevazilaženja digitalne zavisnosti – imaćete više samopoštovanja, vremena, energije, kvalitetnih trenutaka svakog dana za sebe i svoju porodicu. Tako ćete shvatiti da ništa ne gubite ostavljanjem telefona, a mnogo dobijate.

Budite iskreni prema sebi

Budite iskreni prema sebi u vezi sa tim koliko vremena provodite pred ekranom. Obično svi potcenjuju vreme provedeno u korišćenju telefona, a zavisnici najčešće misle da provode dvostruko vremena manje nego što zaista provode.

Napravite pauzu i obratite pažnju

Kada pogledate u svoj telefon, obratite pažnju na to kako se osećate i zapitajte se: “Da li zaista moram sada da gledam u telefon? Da li mi to pruža zadovoljstvo? Šta očekujem time da dobijem?”, savetuju Kar i Dajsi.

Na ovaj način ćete “prekinuti” impulsivno skrolovanje po telefonu…

Ignorišite i-mejlove

Oni savetuju da isključite notifikacije koje će vas obaveštavati čim stigne mejl i prosto ga proveravajte dva-tri puta dnevno. U međuvremenu ga ignorišite i ne dozvolite da ometa vaš svakodnevni život.

Uživajte u “srećnom satu”

Drugim rečima, sat vremena pred spavanje treba da radite druge stvari, a ne da gledate u ekran. To će vas učiniti srećnim i pomoći će vam da bolje spavate.

Ekrani emituju plavu svetlost koja “vara” mozak da pomisli da je još uvek dan i time se potiskuje hormon melatonin, koji treba da vas uspava.

Zato sat vremena pred spavanje radite nešto drugo što vas opušta i držite se dalje od telefona.

Nosite sat

Koliko puta dnevno pogledate u telefon samo da biste videli koliko je sati? Nosite ručni sat, to je sjajan način da izbegnete bespotrebno gledanje u telefon.

Uz ove praktične savete Kara i Dajsija, možete da se rešite digitalne zavisnosti, da budete opušteniji i srećniji. I tek nakon nekoliko dana, kada vratite kontrolu nad svojim životom, verovatno ćete biti svesni koliko zapravo ovi uređaji “otimaju” vašu svakodnevicu…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here