EPA
Australija

Grupa uglednih ekonomista upozorava da bi australijska ekonomija, koja je tek uhvatila zamajac i krenula da se oporavlja od posledica kovida, sada mogla da se vrati u rikverc zbog poslednjeg zaključavanja Sidneja i Melburna.

Razlog za to je veličina i ekonomski značaj ova dva australijska blizanca – urbana giganta.
Naime, Sidnej i Melburn čine 24, odnosno 20 odsto ukupne ekonomije Australije, pokazuju analize konsultantske kuće “SGS ekonomija i planiranje” i Australijskog biroa za startistiku (ABS) za finansijsku 2019/20. godinu.

Sam Sidnej čini skoro četvrtinu bruto domaćeg proizvoda, dok Melburn predstavlja oko jedne petine. Analiza konsultantske kuće pokazuje da je ovaj par generisao 44 odsto godišnje australijske ekonomske proizvodnje u periodu 2019/20.

Kada se tome doda ostatak Viktorije, koja je takođe zaključana, zajedno sa celom Južnom Australijom, u kojoj su takođe, na snazi mere ograničenja kretanja i poslovanja, znači da je preko polovine nacionalne privrede stavljeno van ekonomskih aktivnosti.

Neobično je, kako kažu ekonomisti ove konsultantske kuće, da dva grada čine tako velik udeo u stanovništvu i proizvodima jedne nacije. Zajedno u Sidneju i Melburnu živi 10,5 miliona ljudi, ili 41 odsto australijskog stanovništva.

Dok na primer, u dva najveća kanadska grada, Torontu i Montrealu, živi samo oko 30 odsto stanovništva te države, a u Velikoj Britaniji manje od 20 odsto građana živi u dva najveća grada, Londonu i Birmingemu.

Istina, metropole Sidnej i Melburn nisu istovremeno bile zaključane od početka pandemije. Međutim, sada će nacionalni ekonomski gubici biti pogoršani zbog odluke Vlade Novog Južnog Velsa da zatvori gradilišta širom Sidneja do 30. jula.

Pritom, građevinska industrija čini oko sedam odsto gradske ekonomije i zapošljava oko 250.000 radnika.

Šef odeljenja za australijsku ekonomiju u Komonvelt banci, Geret Erd, prošle nedelje je rekao da bi sedmonedeljno zatvaranje Sidneja, koje je izgleda sve verovatnije, bilo dovoljno da prouzrokuje smanjenje BDP-a u septembru.

Ekonomista Kris Ričardson iz “Dilojt Ekses Ekonomiksa” procenio je da će prosečno 25.000 radnika svake nedelje izgubiti posao tokom zaključavanja Sidneja, a oko 5.000 do 10.000 njih moglo bi da završi u redu za nezaposlene.

Posle ovih reči, Viktorija je proglasila karantinske mere, a sidnejski građevinski sektor ušao je u dvonedeljnu pauzu. Ekonomistkinja Sju Lin On, iz investicione banke RBC Kapital Markets, rekla je da je njena “rana prognoza” da će nacionalna ekonomija pasti za 0,6 odsto u septembarskom kvartalu. To bi bilo prvi pad ekonomije Australije od junskog kvartala prošle godine.

Prethodna zaključavanja praćena su ponovnim oživljavanjem ekonomskih aktivnosti. Ocenjuje se da će do skoka doći i nakon ublažavanja mera u Sidneju i Viktoriji, mada bi to ovog puta moglo da ide laganije nego prethodni put.

Naime, sada su vladine mere za pomoć pogođenim radnicima daleko manje izdašne nego što su bile prošle godine kada je na snazi bio JobKeeper. Pored toga, virulencija delta soja virusa korona može da ponovno uđe u zajednicu, i samim tim da dovede do novog zaustavljanja ekonomskih aktivnosti, pa pokretanja i ponovnog zaustavljanja. Ovakav proces bi trajnije narušio poslovanje i poverenje potrošača.

Zaključak je da će učinak nacionalne ekonomije tokom druge polovine ove godine umnogome zavisiti od toga koliko brzo se urbane ekonomske snage u Sidneju i Melburnu oporave nakon mera lokdauna.

Zatvaranje i u unutrašnjosti

Vlada NSW zaključala je u utorak popodne i pojedine regionalne delove ove države. U sedmodnevnom lokdaunu su oblasti gradova Orindž, Blejni i Kabon na centralnom zapadu, u unutrašnjosti NSW.
Razlog je zaraženi vozač kamiona za dostavu robe, koji je od 13. do 16. jula svaki dan posećivao nekoliko lokacija u ovim mestima.
Takođe, situacija sa brojem zaraženih u Sidneju i okolini se pogoršala, pošto je u sredu registrovano 110 pozitivnih slučajeva i sve su veći izgledi da će lokdaun u najvećem gradu Australije trajati duže od 30. jula.

Bruto domaći proizvod po regionima

Udeo u BDP po regionima (2019/20) (%)
Sidnej 24%
Regionalni Novi Južni Vels 8%
Melburn 20%
Regionalna Viktorija 4%
Brizbejn 9%
Regionalni Kvinslend 10%
Adelajd 4%
Regionalna Južna Australija 1%
Pert 8%
Regionalna Zapadna Australija 7%
Tasmanija 2%
Severna Teritorija 1%
Kanbera 2%
Izvor: SGS ekonomija i planiranje i ABS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here