Kosovo online
Aljbin Kurti

Odnosi premijera Aljbina Kurtija i vlade koju vodi sa SAD nalaze se na najnižoj tački otkako je Samoopredeljenje preuzelo drugi mandat na Kosovu.

Nivo saradnje i susreta američkih zvaničnika sa Kurtijem je ograničen, piše Reporteri, pozivajući se na pouzdani diplomatski izvor, koji kaže da je to “restriktivna mera” SAD, zbog Kurtijevog nekoordinisano ponašanja koje podriva, usporava ili čak ugrožava napredak u primeni sporazuma sa Srbijom i zaoštrava situaciju na severu Kosova.

SAD su jasne da ih Kurti ne tretira kao partnera, eksplicitno je izjavio pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O’Brajen.

“Ne iznosim nejasne pretnje u javnosti” – bile su reči koje je pre oko mesec dana visoki zvaničnik Bajdenove administracije, zadužen za evropske i evroazijske poslove, preneo vladi Kosova i premijeru Aljbinu Kurtiju.

Upozorenje Džejmsa O’Brajena usledilo je nakon što je, prema njegovim rečima, premijer Aljbin Kurti “obećao da će raditi” na zabrinutosti SAD po pitanju nove regulative CBK o ukidanju dinara.

“Rekao bih, ako nas ne tretiraju kao partnera, nećemo ni mi vladu Kosova tretirati kao partnera”, primetio je O’Brajen 13. februara 2024. u intervjuu za “Glas Amerike”, podseća Reporteri.

Mesec dana kasnije, čini se da su odnosi SAD i Vlade Kosova eskalirali. Vašingtonu je to jasno, pa su počeli da sprovode neku vrstu kazne za Kurtija.

Nivo saradnje i susreta sa premijerom Kurtijem je ograničen, a to je, prema izvoru Reporterija, “restriktivna mera” zbog nekoordinisanog ponašanja i delovanja šefa kosovske vlade, što, prema mišljenju SAD, podriva, usporava ili čak ugrožava napredak u primeni sporazuma sa Srbijom i zaoštrava situaciju na severu Kosova.

Shodno tome, Kurtijevi sastanci sa visokim američkim zvaničnicima su ograničeni, osim u slučaju kada neki visoki zvaničnik SAD putuje u Prištinu sa “jasnim i neophodnim nalogom” za vladu Kosova.

Vlada Kosova je, međutim, u sredu, nezvanično, preko člana Kurtijevog kabineta, demantovala da je obaveštena ili primila bilo kakvu takvu diplomatsku “notu” iz SAD. Dan ranije, u utorak, i sam premijer Aljbin Kurti je u istupanju pred novinarima “uveravao” da njegova Vlada ne kvari odnose sa saveznicima.

Ipak, čini se da je američka “restriktivna mera”, za koju vlada Kosova kaže da ne postoji, počela da se primenjuje, budući da se tokom dvodnevnog boravka u Prištini Erin Meki iz USAID, nije sastala sa Kurtijem, da bi iz američke ambasade u Prištini, usledilo objašnjenje da je ona “izabrala koga želi da sretne tokom posete Kosovu”.

Meki se sasatala sa Vjosom Osmani, i u tom razgovoru istakla 25-godišnje prisustvo USAID na Kosovu i obećala da će SAD nastaviti svoju posvećenost Kosovu, uprkos izvesnim neslaganjima sa vladom.

Američka kazna za Kurtija, tako otvoreno, ne dešava se prvi put. U novembru 2022. godine, ministarki pravde Aljbuljeni Hadžiju i još nekolicini vladinih zvaničnika, SAD su zabranile posetu Vašingtonu, kao kaznu za Kurtijevu odluku o registarskim tablicama koja je usledila zbog “velike krize” na severu.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here