Revolucija časne sestre

0

Časna sestra levičarka Tereza Forkades posetila je Šibenik kao gost Festivala alternative i levice. Španska benediktinka je čuvena zbog kritike kapitalizma, bankarskog sistema, potrošačkog mentaliteta i diktata Svetske trgovinske organizacije. Ova 48-godišnja lekarka i doktor teologije odrasla je u ateističkoj porodici i ne preza da kritikuje i samu Crkvu, zagovarajući pravo žena na pobačaj, pa je neki svrstavaju u kategoriju hrišćanskog socijalizma. Smatraju je jednom od najintrigantnijih ličnosti na evropskoj intelektualnoj sceni. Samo naizgled, ona spaja nespojivo, a zapravo pokazuje suštinsku vezu između vernika i ateista, katolika i pripadnika drugih religija.
Sestra Tereza javno kritikuje Katoličku crkvu kao ženomrsca i patrijarhalnu tvorevinu, razvijajući teoriju teologije oslobođenja. Vatikan je 2009. godine kritikovao njen aktivizam, zahtevajući od opatice da javno iznosi samo službene crkvene dogme. Ona je napisala članak da poštuje autoritet Crkve, ali da se sa njenim stavovima ne slaže. I to javno.
Njena kritika neoliberalnog kapitalizma je napad na licemerje sistema gde su porezi veći na prodaju hleba nego na finansijske špekulacije.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here