EPA/Boris Pejović
Poslanik Demokratskog fronta Milan Knežević

Usvajanje Rezolucije o Srebrenici produbilo je podele u crnogorskoj vladajućoj koaliciji, a sudeći prema tvrdnjama iz najbrojnijeg Demokratskog fronta da Vlada više nema njihovu podršku Crnoj Gori preti ozbiljna politička kriza.

Rezolucijom o Srebrenici stvara se nova antisrpska atmosfera, kaže jedan od lidera DF Milan Knežević, dodajući da se plaši da je reč o “lansirnoj rampi” za obračun sa Srbijom uoči izbora 2022. Očekuje se donošenje sličnih rezolucija u regionu s namerom ukidanja Republike Srpske.

Ponovio je i da premijer Zdravko Krivokapić, po svemu što je uradio, odnosno nije uradio, više ne zaslužuje da bude premijer Crne Gore.

– Tenzije su velike. Delovi parlamentarne većine su sa DPS doneli rezoluciju kojom se Srbija, srpski narod i SPC proglašavaju genocidnim i stvara se nova antisrpska atmosfera, i to od onih koji su od 30. avgusta dominantno na glasovima srpskog naroda smenili DPS i kroz vid neke kvaziekspertske i političke vlade postavili Krivokapića da realizuje izbornu volju građana. Niko ne može da veruje da nema razlike između spoljnopolitičkih poteza Mila Đukanovića i Duška Markovića i poteza Krivokapića usmerenih protiv Srbije i srpskog naroda – kaže Knežević.

Neočekivano mu je i ponašanje predsednika parlamenta Alekse Bečića, dok za Krivokapića, koji je bio nosilac liste DF, tvrdi da je pogazio ideološko, izborno i ljudsko uverenje oko kojeg se ova koalicija okupila. Ukazuje da je posle krize vlade došlo i do krize parlamenta, jer je DF napustio parlament.

Lider Demokrata i predsednik parlamenta Aleksa Bečić, međutim, tvrdi da većinska Crna Gora “želi evropski, građanski, pristojan, civilizovan, umeren, pomiriteljski i pošten put”.

– Fabrika neistina i podvala centara moći i njihovih najamnika na različitim nivoima ne jenjava. Više puta smo prethodnih meseci i ja i partija koju vodim satanizovani od ultracrnogorskih ili ultrasrpskih pećinskih nacionalista, izvođača centara moći kojima smetamo, jer nećemo da im služimo – kazao je Bečić podgoričkim medijima, naglasivši da će on uvek biti prijatelj građana Srbije.

Istovremeno, poslanik DF Milutin Đukanović smatra da je Rezolucija antisrpski akt, sa čime je saglasan i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ocenjujući da je direktno uperena protiv Srbije i RS.

– Ovo je deo dobro osmišljenog projekta koji treba što više da optereti Srbiju i srpski narod – ocenio je Dačić, poručivši da bi o političkoj krizi, izazvanoj usvajanjem Rezolucije, trebalo da se izjasni i mitropolit Joanikije.

Vučić: Daleko im lepa kuća

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da se Rezolucijom crnogorskog parlamenta srpskom narodu stavlja žig genocidnosti.

– Je li ta Srebrenica u Crnoj Gori? Kakve veze Srebrenica ima sa Crnom Gorom? Što se oni mešaju u nečije tuđe odnose? – zapitao je Vučić i poručio: “Daleko im lepa kuća, neka rade svoj posao.”