EPA-EFE/SHAMSHAHRIN SHAMSUDIN

Kada ste bili mali, verovatno ste tačno znali šta ste želeli da budete kad odrastete. Međutim, s godinama ta jasna slika naše budućnosti počinje da se muti, pa mnogi stignu do odlučujućih godina u životu, poput punoletstva, a još uvek ne znaju šta žele da rade i čime žele da se bave.

Jedna od mogućnosti je prihvatiti posao koji se nameće i koji plaća račune, ali gomila istraživanja pokazuju da u nekom periodu takve osobe gorko zažale.

Druga mogućnost je da radite na svom talentu i viziji.

Pa, kako da se izvučete iz trenutne magle i zbrke do mesta gde tačno znate koje korake da preduzmete?

Britanski milijarder i osnivač avio-kompanije Virdžin Atlantik Ričard Brenson ponudio je jednostavan predlog.

Uzmite olovku i papir…

– “Šta pobogu treba da radim?” je pitanje koje svaki preduzetnik sebi postavlja u nekom trenutku. Ako se izazovom suočite sa snatiželjom i stavom da možete nešto da uradite, to će pokrenuti vašu karijeru – piše Brenson.

Međutim, ovo ne mora biti ograničeno samo na preduzetnike.

Bez obzira na to da li ste zaposleni ili osnivač, njegov recept je isti. Uzmite olovku i papir i odgovorite na sledeća dva jednostavna pitanja:

Šta volim?

– Napravite listu stvari koje vas zanimaju i veoma ste strastveni. Nije važno da li su predmeti, ili posao, trivijalni ili ne, ili ako vam se ne čini da vode ka preduzetničkoj ideji – neko bi od toga mogao da pokrene posao – objašnjava.

Napredni preduzetnici mogu da razmotre koji bi interesi mogli da se usklade sa industrijom kojoj treba poboljšanje.

Ali, strasti mogu da budu moćan izvor inspiracije i u karijeri drugih profesionalaca.

Na primer, Bil Gejst tvrdi da ćete najverovatnije postati veoma uspešni u onome što ste iz zabave radili u srednjoj školi.

Šta ne volim?

Za preduzetnike smetnje mogu da budu moćan izvor startap ideja. Uostalom, ako vās muči, najverovatnije muči i druge ljude, pa će rešenje problema veoma dobro da dođe.

– Mnogi biznisi Virdžin Atlantika su doživeli ekspanziju zbog ogorčenja zaposlenih koje su izazvale greške druge kompanije – svedoči Brenson.

Zvuči veoma jednpostavno, ali je takođe i veoma koristan podsetnik da shvatite da vas ništa čarobno neće naterati da uzmete svoj život u svoje ruke. Istina je i jednostavna i teška. Tražite u srcu ono što vas zaista pokreće i to je jedini način da krenete.

…i onda eksperimentišite

Šta je sledeće?

-Odvojite malo vremena za razmišljanje o tome da li možete da postupite prema ovim stavkama kako biste svet učinili boljim mestom za sebe – piše Brenson.

Jednom kada postavite hipoteze o tome kako treba da izgleda vaša karijera, treba da razmišljate kao naučnik i da svoje ideje potvrdite ekperimetima

Ili Brensonovim rečima: “Vreme je da počnete da testirate svoje ideje”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here