Rizničari duhovne muzike

0

Berlinski sveštenici sa ocem Brankom iz Niša
 

Aleksander Arno, nemački diplomata u penziji i dugogodišnji prijatelj Srpske pravoslavne crkve, izjavio je da je uživao u "bogatstvu i kvalitetu glasova i u lepoti srpske duhovne muzike".

 

– Šteta je što koncert nije održan u crkvi Berliner dom za širu nemačku publiku, ali se nadam da će do toga uskoro doći i da ću čuti još neke kompozicije srpske duhovne muzike.

 

Prijatelj srpske crkve: Aleksandar Arno

Advokat Mihael Šmit i njegova supruga Jelena imali su samo reči divljenja za kvalitet hora i posebnu atmosferu koju su doživeli, a muzičar Mića Tomić nije krio da je bio do suza dirnut snagom koju budi ova vrsta muzike.

Članovi hora domaćina "Stefan Dečanski" su neštedimice delili komplimente gostima "sjajno", "fantastično", "nezaboravno".
U prvom delu koncerta našle su se duhovne kompozicije Čajkovskog, Nikolaja Kedrova, Nikite Remezijanskog i više Mokranjčevih dela. Svetovni deo koncerta bio je ispunjen Mokranjčevim "Rukovetima", jednom ukrajinskom kompozicijom, "Srpkinjom" Isidora Bajića, ali i savremenim kompozicijama mladih niških autora – "Golema čkalica" Dragane Veličković i moderna verzija "Rukoveti" koju je napravio Bojan Stanković.

Hor je na bis otpevao "Tamo daleko", za šta je bio nagrađen dugim i burnim aplauzom.
 

Suveniri na poklon

– Osećanja su prelepa i ovo veče ostaće sigurno duboko u mom sećanju. Ovo je za mene jedan od najlepših događaja u prethodnih nekoliko godina – rezimirao je utiske domaćin, otac Veljko Gačić.
U znak sećanja na gostovanje u Berlinu, otac Veljko je ocu Branku, parohu Saborne crkve u Nišu poklonio simbole nemačke prestonice – parče Zida i Branderburšku kapiju.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here