EPA
Sergej Rjabkov

Rusija bi mogla da prekine diplomatske odnose sa SAD ako Vašington bude konfiskovao rusku imovinu zamrznutu zbog rata sa Ukrajinom, izjavio je danas zamenik ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov, javlja Interfaks.

– SAD “ne smeju da deluju u iluziji… da se Rusija grčevito drži diplomatskih odnosa sa njihovom zemljom – rekao je Rjabkov, preneo je Rojters.

Rusija je opisala odnose sa SAD kao odnose “ispod nule” zbog vojne i finansijske pomoći koju SAD pružaju Ukrajini u ratu.

Rjabkov je rekao da Rusija ne bi bila ta koja bi inicirala prekid diplomatskih veza, ali da bi takav prekid mogao biti podstaknut raznim faktorima.

– Okidač bi mogao biti konfiskacija imovine, dalja vojna eskalacija, mnoge druge stvari. Ne bih ulazio u negativne prognoze – rekao je on i dodao da je Moskva spremna za bilo koji scenario.

Pojedini zapadni političari pozivaju da se zamrznuta ruska imovina vredna oko 300 milijardi dolara preda Ukrajini, kako bi joj pomogla u obnovi njene ratom uništene ekonomije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima ranije danas da bi takav potez zadao ozbiljan udarac globalnom finansijskm sistemu.

On je rekao da Rusija nikada ne bi nijednu zemlju koja bi zaplenila njenu imovinu ostavila na miru i da bi u takvom scenariju gledala koju bi zapadnu imovinu mogla da konfiskuje u znak odmazde.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here