Pixabay.com

“Rusija poziva međunarodnu zajednicu da krene ka nezavisnosti od finansijskog sistema koje kontrolišu SAD i američkog dolara kao ključne valute”, izjavio je danas zamenik ministar inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

– Moramo se zaštititi od političkih zloupotreba učinjenih uz pomoć američkog dolara i američkog bankarskog sistema – rekao je Rjabkov u Karakasu, na međunarodnoj konferenciji za podršku međunarodnom pravu, prenosi TASS.

Ruski visoki diplomata naveo je situaciju u Venecueli kao primer “nepristojne zloupotrebe imovine koja se drži u zapadnim bankama”.

– Ovo je samo jedan od primera šire politike namernog podsticanja krize da bi se došlo do promene vlade, da se legitimno izabrani političar zameni američkim marionetama – rekao je on.

Prema Rjabkovu, nisu tačne tvrdnje Sjedinjenih Država i njihovih saveznika da nastoje da stvore svetski poredak zasnovan na pravilima.

– Mi mislimo da to nije svetski poredak zasnovan na pravilima, već nametnut i podmetnut svetski poredak – naveo je on.

Rjabkov je u poseti Karakasu od 20. do 22. jula, gde učestvuje na ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih.

Usred političke krize u Venecueli koja je izbila na početku godine, zapadne banke su zamrznule imovinu legitimne vlade te zemlje, prenosi agencija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here