EPA-EFE
Robert De Niro

Robert De Niro se smatra jednim od najvećih i najuticajnijih glumaca svih vremena. Pred kamerama je prepoznat kao ikona američke kinematografije, ali je dva puta okušao svoj talenat iza kamere.

Više od decenije pre nego što je snimio svoj drugi film 2006. godine, De Niro se okušao u režiji 1993. režirajući film Priča iz Bronksa.

Kriminalistička drama o punoletstvu adaptirana je iz istoimene drame Čaza Palminterija iz 1989. godine i govori o mladiću rastrzanom između sveta organizovanog kriminala i odanosti svom poštenom i vrednom ocu. Lilo Brankato mlađi igra sina sa 17 godina, De Niro igra oca, a Palminteri igra lokalnog mafijaškog bosa Sonija, piše Index.

Kada je izašla Priča iz Bronksa, De Niro je svoj rediteljski debi posvetio ocu, koji se odvojio od glumčeve majke nakon što je otkrio da je gej, a kada je De Niro imao samo dve godine. U razgovoru za Intervju, De Niro je jednom govorio o umetničkim ambicijama svog oca i ranim sećanjima na njega.

– Video sam kako je živeo, borio se… Vodio je klasičan život njujorškog umetnika, u potkrovlju, uvek u centru – otkrio je glumac.

De Niro je odrastao u Grinič Vilidžu, ali je uvek posećivao svog oca i ostao blizak sa njim uprkos tome što je bio odvojen od majke.

Govoreći o tome zašto je priču iz Bronksa posvetio svom ocu, De Niro je rekao: “Mislio sam da bi to bilo lepo uraditi, a film je bio o očevima i sinovima.”

Glumac je izrazio ljubav i ponos prema umetničkom radu svog oca i njegovoj posvećenosti uprkos ličnim finansijskim poteškoćama.

– Veoma sam ponosan na to, ali nisam bio ljubitelj umetnosti kao on. Bio je to ceo njegov život – dodao je on.

Odrastajući u četvrtima Greenvich Village i Little Italy na Menhetnu, De Niro se sprijateljio sa decom sa ulice, na veliku žalost svog oca. Ovaj biografski element dobro se uklapa u priču iz Bronksa, gde otac želi da njegov sin ostane podalje od primamljivog sveta organizovanog kriminala.

Kada je snimao svoj prvi film kao reditelj, De Niro je sigurno odao počast svom ocu, koji je nesumnjivo odigrao ključnu ulogu u njegovom životu.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here