Roboti ubice više nisu plod mašte!

0

Foto: Ilustracija
 

Premisa skupa je prilično jednostavna – grupe za zaštitu ljudskih prava su zabrinute da bi nacije mogle da počnu sa razvojem i korišćenjem robota ubica i to ne u toliko dalekoj budućnosti. Ovi roboti bi ubijali ljude bez diskriminisanja i organizacije žele postavljanje moratorijuma koji bi sprečili njihov razvoj i korišćenje.

 

"Ne možemo da vidimo kako bi neživa mašina mogla da razume ili ceni ljudski život, ali bi sa druge strane, ona imala moć da odluči kada bi mogla da ga oduzme. Jedini pravi odgovor na ovu buduću pretnju jeste preventivna zabrana svih autonomnih oružja", izjavio je jedan stručnjak za oružje u ime organizacije Hjuman rajts voč.

 

Naučnici: Robot nije prijatelj

 

Rane verzije ovakvih mašina su već prisutne, dronovi su već stvarnost, ali su ljudi ti koji odlučuju kada i koga će oni ubiti. Kritičari se brinu da dronovi, ili slične mašine, u budućnosti neće imati ovakva ograničenja.

 

U prilog ovoj tvrdnji ide i podatak da Severna Koreja već poseduje robote čuvare koji mogu biti programirani da pucaju na uljeze koji ne znaju potrebnu šifru. Ovaj samit bi trebalo da predstavlja prvi korak ka stvaranju internacionalnih regulativa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here