Lična arhiva
Kolač presečen u Inzbruku

Srpska pravoslavna omladina Inzbruk – SPOJI je na Cveti obeležila svoju krsnu slavu Cveti i 15. godišnjicu od osnivanja, i to po prvi put u četiri zemlje. Za jubilarnu godinu, odlučeno je da se krsna slava obeleži u svim zemljama gde već duže postoji predstavništvo SPOJI, pored glavnog sedišta u Inzbruku, te su Cveti ove godine obeleženi i u Petrovcu na Mlavi, u Berlinu i u Lozani.

Proslava jubileja SPOJI u Lozani

Veći deo Upravnog odbora i deo članova SPOJI iz Tirola prisustvovao je Svetoj liturgiji u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Inzbruku, posle koje su pred okupljenim vernim narodom zajedno sa ocem Aleksandrom Stolićem prerezali slavski kolač i pomolili se za zdravlje i svaki napredak svih članova SPOJI. Slavski kolač i žito je sa svojom porodicom pripremio ovogodišnji kolačar Filip Vlajić, sadašnji predsednik i najmlađi osnivač, tada sa samo 15 godina. U Petrovcu na Mlavi su se okupili članovi SPOJI iz Srbije, Austrije i Crne Gore, gde su u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg zajedno sa sveštenicima Vlatkom, Mićom, Milenkom i Milošem prerezali slavski kolač, koji je sa svojom porodicom pripremio Stevan Janošević iz Velikog Laola kraj Petrovca, koji je ujedno i glavni predstavnik SPOJI u Srbiji. Prisutni su bili i Luka Mirčeta, član UO, kao i Vladimir Vlajić, član UO i jedan od osnivača.

Obeležavanje i u Petrovcu na Mlavi

U Berlinu kolačar slave je bio Dejan Senić, glavni predstavnik SPOJI u Nemačkoj, koji je okupio jedan deo prijatelja i podržavalaca SPOJI, sa kojima je zajedno sa sveštenikom Draganom Sekulićem u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Tempelhofu prerezao slavski kolač i tako obeležio krsnu slavu ove srpske organizacije. U Lozani u Švajcarskoj kum slave bio je Nenad Dragičević sa svojom porodicom, koji je posle Svete Liturgije zajedno sa sveštenikom Bogoljubom Popovićem i članovima porodice i prijateljima prerezao slavski kolač i po prvi put i u Švajcarskoj obeležio krsnu slavu Cveti. “Svim ovogodišnjim kumovima i kolačarima krsne slave SPOJI smo neizmerno zahvalni na trudu, pripremi i prihvatanju ove časne obaveze, u nadi da ćemo i ubuduće nastaviti sa ovom tradicijom”, poručuju iz SPOJI.

Nazdravljeno i u Berlinu

Očuvanje identiteta

SPOJI je osnovan na Cveti, 12. aprila 2009. godine uz blagoslov tadašnjeg episkopa srednjoevropskog Konstantina i tadašnjeg paroha inzbruškog Vidoslava Vujasina. Osnivači su bili mladi momci u rasponu od 15 do 20 godina, njih devetorica – Vladimir i Filip Vlajić, Danijel i Igor Lazendić, Dušan Ignjatović, Aleksandar Spasojević, Milan Malešević, Miroslav Mikić i Manuel Simić.

Od tada su aktivni na raznim poljima, među kojima su im tri glavna – kulturno-prosvetno, društveno-sportsko i humanitarno, a u okviru kojih se zalažu za očuvanje srpskog kulturnog, duhovnog i nacionalnog identiteta kako u rasejanju tako i u otadžbini, kao i za pozitivno predstavljanje Srbije i srpskog naroda širom sveta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here