Rodoljublje u igri i pesmi

R. Rajić Ristić - Vesti
0
V. Nestorović
Podela zahvalnica: Domaćini uručili prigodne poklone gostima

U Barbaranu, pokraj Vićence, udruženje Vidovdan iz Meleda organizovalo je priredbu Srbija u srcu. Rodoljublje pretočeno u igru, pesmu i druženje privuklo je znatan broj naših ljudi koji žive i rade u Italiji, ali i Italijana koji su s oduševljenjem pratili program.

U kulturno-umetničkom programu uz domaćine su nastupili i gosti iz matice KUD Neresnica iz istoimenog mesta u opštini Kučevo. KUD Prosvjeta (Novi Gradac, Hrvatska) predstavilo se spletom igara sa Banije i skečom. Valentina Stojanović, članica KUD-a “Sveti Sava”, iz otpevala je nekoliko numera, ali je “Vidovdan” iz njenog grla izmamio gromoglasnom pratnjom posetilaca tako da su svi u sali postali hor. Ovu priredbu je obogatila i italijanska grupa Ortigha.

Iz otadžbine je doputovala i Marija Paunović Čontoš, koja je vodila program i izložila svoje etno-rukotvorine. Ručni radovi s motivima naše tradicije, živim i jarkim bojama ulepšali su prilaz sali u kojoj se odvijala ova manifestacija.

Najviše gromkih aplauza, od kojih bride dlanovi, izmamili su mališani – “orlići” Vidovdana, koji su tek pre dve nedelje napravili prve folkloraške korake. Publiku su ljupkošću osvojili Andrija Ivković (7), Martina (7) i Mirela (5) Bogojević. Njihove mame Maja i Jadranka bile su u kolu, tek da ih ne uplaše velika bina i brojna publika. Koreograf Vojče Nestorović je sa strepnjom pomno pratio svaki njihov pokret i korak iza pozornice, a s olakšanjem je dočekao kraj nastupa.

– Divim se ovoj deci, zaista su talentovana, s velikim zadovoljstvom sam radio s njima, a posle samo dve nedelje rezultat je neočekivano dobar – ponosno je izjavio Vojče.

Svetlana Stanojlović ocenjuje da je kompletan utisak više nego pozitivan.

– Ovogodišnja manifestacija Srbija u srcu još jednom nam je pokazala šta je to radost druženja, gosti iz Srbije i Hrvatske bili su jako zadovoljni. Nije sve samo folklor u kitnjastom ramu, to je tkanina izuzetne vrednosti u koju je utkana naša slovenska duša. Ručni radovi Marije Paunović Čontoš vratili su nas u vreme naših baka. Bilo je svega. Da je naše srpsko srce veliko, pokazuje saradnja sa italijanskim udruženjima i to već prelazi u tradiciju uzajamnog poštovanja i uspešne saradnje.

Bilo je prelepo

Domaćini su više nego zadovoljni posetom, brojem učesnika i ishodom događaja. To je potvrdio Dejan Mitić, predsednik udruženja Vidovdan.

– Divan je osećaj videti punu salu, dobar odziv garantuje da je događaj uspešan, ali i dokaz da se organizator vredno spremao. Utisci su sjajni, dobijamo samo pohvale od posetilaca i gostiju, da li zato što je ime priredbe rodoljubivo, ili zato što su se uželeli druženja, kako god – bilo je prelepo. Koristim priliku da javno zahvalim svim članovima Vidovdana i prijateljima Italijanima, koji su marljivo radili i uložili dragoceno vreme kako bi ova priredba uspela.

Mitić zahvaljuje i Ministarstvu spoljnih poslova, Upravi za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu koja je finansijski podržala i omogućila realizaciju ovog divnog događaja.

Stefanija zavolela Srbe

Italijanka Stefanija iz Barbarano Vićentina je pomagala Ivanu Dragičeviću u šanku, a oduševljena je celim događajem.

Pomagala prijatelju: Stefanija i Ivan

– Ovo je za mene novo i zanimljivo je iskustvo. Ima mnogo Srba u našem okruženju, ali nisam mogla ni da slutim da se ovako lepo druže. Došla sam na ispomoć, na predlog mog prijatelja i uživala u muzici, lepim igrama, a pogotovu me je fascinirala narodna nošnja sa lepim bojama. Vi ste narod sa bogatom tradicijom, veseli ste druželjubivi, lako vas je zavoleti – uverila sam se na ovom skupu. Naučila sam nešto novo. Sledeće godine dovodim moje prijatelje – kaže za “Vesti” Stefanija.