EPA/Anthony Anex
Roman Abramovič

Ruski milijarder Roman Abramovič prodao je Fudbalski klub Čelsi za 2.900.000.000 evra, saopšteno je iz Londona.

Čelsi je prodat vlasničkoj grupi koju predvode Amerikanac Tod Boli, Klirlejk Kapital, Mark Bolter i Hansjorg Vajs.

„Od ukupne investicije koja je napravljena, 2,9 milijardi evra biće primenjeno za kupovinu akcija u klubu i taj prihod će biti deponovan na zamrznuti bankovni račun u Velikoj Britaniji sa namerom da se donira 100% u dobrotvorne svrhe“, naveli su iz Čelsija.

Zahtev da se novac donira u dobrotvorne svrhe bio je lično od strane ruskog oligarha.
„Biće potrebno odobrenje vlade Ujedinjenog Kraljevstva da bi se prihod prebacio sa zamrznutog bankovnog računa u UK“, navode u saopštenju.

„Pored toga, novi vlasnici će uložiti dve milijardi funti u dalju investiciju u korist Čelsija. Ovo uključuje ulaganja u Stamford Bridge, Akademiju, Ženski tim i Kingsmedov i kontinuirano finansiranje Fondacije Čelsija“, dodaje se.

Tod Boli, američki biznismen koji predvodi grupu vlasnika, jedan je od suvlasnika Los Anđeles Lejkersa (košarka) i Los Anđeles Dodžersa (bejzbol).

„Očekuje se da će prodaja biti završena krajem maja uz sva neophodna regulatorna odobrenja. Više detalja biće saopšteno tada“, navodi se u zaključku.

Abramovič je bio primoran da proda klub zbog sankcija koje mu je uvela vlada Ujedinjenog Kraljevstva, nakon što je Rusija pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here