Youtube/RTS Prikazuje
RTS Planeta

Zahvaljujući izuzetnim zalaganjima i angažovanju čitavog kolektiva RTS- a, predvođenog Obrazovno- naučnim programom, osnovci i srednjoškolci u Srbiji nastavu na daljinu i u novoj školskoj godini mogu pratiti na nekoliko načina u okviru medijskog sistema Javnog medijskog servisa Srbije : na televiziji (RTS2, RTS3), multimedijskoj platformi RTS Planeta, internet portalu RTS- a i putem besplatne mobilne aplikacije za telefone i tablete “RTS Moja škola”.

Nevena Mladenović Blagojević, odgovorna urednica Školske redakcije Obrazovno- naučnog programa RTS-a: – Čitav kolektiv RTS- a, kako naša produkcija, tehnika tako i kolege novinari i urednici RTS- a su se, u saradnji sa timovima ministarstva prosvete, izuzetno potrudili da snimljeni časovi nastave na daljinu u ovoj školskoj godini budu još kvalitetniji, sadržajno i vizuelno. Unapredili smo mnogo toga, u svakom smislu- kadrovskom, produkcionom, tehničkom. Iza kamera koje snimaju časove je oko stotinu članova našeg tima. Uspostavili smo i novi vizuelni identitet a i nastavnici su usavršili svoje digitalne kompeticije. –

Program nastave na daljinu u školskoj 2020/2021 godini putem RTS-a:

-nastava 1- 4. razred: internet platforma RTS Planeta
-nastava za 5. razred: RTS2
-nastava 6 -8. razred RTS3

Aplikacija “Moja škola”

SVE nastavne jedinice za osnovne i srednje škole su dostupne na ott platformi RTS Planeta, internet sajtu RTS- a i aplikaciji “RTS Moja škola”

Uz prave školske učionice, ostaje otvorena i ova RTS- ova, u TV studiju na beogradskom sajmu. Snimanja časova trajaće i dalje a priređuju se nastavne jedinice za niže razrede osnovne škole.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je nedavno posetio tim koji snima časove u RTS- ovom studiju.
–  Ako mlađi razredi imaju 70 posto nastave uživo, ostaje im da kod kuće pogledaju ovo što RTS snima i da vrate svoj program, lekciju, mogu da je nauče, dorade i sutradan mogu sa svojim nastavnikom da još nešto prođu. Zato mislim da je ovo dosta dobro rešenje za mlađe učenike. Đaci od 5- 8. razreda će 50 odsto školskog programa će moći da prate kao mlađi razredi, a 50 posto svaki drugi dan. Tako da će oni i više moći da se oslone na nastavu na daljinu. – ukazao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Pracenje nastave putem sajta RTS

– U martu je za sve nas nastava na daljinu bila jedna potpuno nova situacija u kojoj smo se našli i veliki izazov na mnogim poljima. Sada imamo iskustvo na osnovu kojeg smo mogli da sagledamo nedostatke i da ovaj odgovoran i izuzetno zahtevan proces nadogradimo i unapredimo. Ako smo u martu prohodali, sada već čvrsto korčamo dalje, potpuno svesni da je ovo samo jedan ali veoma značajan, pionirski korak na putu ka novom konceptu obrazovanja a to je kvalitetno obrazovanje dostupno svakome, svuda i u svakom momentu. – ističe Nevena Mladenović Blagojević.

Podsećamo, Javni medijski servis Srbije je od 16. marta do 15. juna 2020. godine priredio ukupno 2.278 časova za osnovne i srednje škole, kao i analize testova dva probna završna ispita za malu maturu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here