Ruska nacionalna valuta je ojačala danas na Moskovskoj berzi na oko 63 rublje za dolar, dostigavši prvi put nivo na kojem je bila početkom februara 2020. godine, dok je prema evru dotakla nov petogodišnji maksimum.

Na trgovanju do 7:23 člasova po srednjoevropskom vremenu, rublja se stabilizovala na nivou od 63,32 rublje za dolar, nakon što je ranije dotakla nivo od 62,6250, najjači od 5. februara 2020. Banke, međutim banke nude za kupovinu rubalja mnogo slabiji kurs, prenosi Rojters.

Ruska valuta je na početku današnje sesije skočila i prema evru na 64,9425 rublje, što je njen najjači kurs od sredine 2017. godine, ali se kasnije tokom trgovanja spustila za 0,8 procenata na 65,80 rubalja za evro.

Rublja je ove godine, prema izveštaju agencije “Blumberg” postala najuspešija valuta na svetu podržana kontrolom kapitala koju je Rusija uvela krajem februara kako bi zaštitila finansijski sektor i sprečila odliv deviza iz zemlje usled zapadnih sankcija uvedenih zbog napada Moskve na Ukrajinu.

Prema pisanju njujorške agencije, rublja je od početka godine ojačala u odnosu na američki dolar za više od 11 odsto. Na međunarodnom tržištu valuta, kurs rublje je porastao još više, za oko 12 procenata.

Jačanje rublje je vođeno odlukom monetarnog regulatora da izvozno fokusirane kompanije moraju da konvertuju svoje devizne prihode u domaću valutu, dok je potražnja za devizama ograničena pošto je uvoz u Rusiju opao zbog poremećaja u logistici i oštrih zapadnih sankcija.

Predsednik Vladimir Putin je u četvrtak istakao rast rublje kao primer dobrog učinka Rusije pod sankcijama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here