Srna
Stradali se ne smeju zaboraviti: Nenad Stevandićna pomenu u Sijekovcu

Tri dana posle posete Zorana Milanovića Derventi, gde je odlikovao 103. brigadu Hrvatskog veća odbrane i dalje nisu poznate sve okolnosti pod kojima je hrvatski predsednik doputovao u Posavinu. Događaj je izazvao niz negativnih reakcija jer je u srcu Republike Srpske odlikovana brigada koja je ostala upamćena po tome što su njeni pripadnici počinili stravične zločine na području Dervente i Broda na početku građanskog rata u BiH.

Pitanje na koje niko još nije dao odgovor je kako je uopšte dopušteno da takav događaj bude organizovan u Derventi i da se u tom gradu pojavi Milanović. Interesantno je da je javnost o svemu upoznata tek nekoliko časova pre nego što se sve dogodilo. Posete hrvatskog predsednika Bosni i Hercegovini nisu redak slučaj, ali ovo je prva u njegovom mandatu da se za nju praktično nije znalo sve dok događaj nije počeo. Imajući u vidu da se sve dogodilo na teritoriji Srpske, a da vlasti u Banjaluci u poslednje vreme imaju dobre odnose sa Milanovićem, brojni pripadnici boračke populacije u Posavini ne mogu se oteti utisku da su detalji posete bili poznati danima pre subotnjih dešavanja, ali da se o tome ćutalo.

– Čini se da je namerno pušteno da se takva skandalozna poseta desi. Male su šanse da niko nije znao za najavu njegovog dolaska. Ko zna šta se iza svega krije – rekao je za “Vesti” jedan ogorčeni borac iz Dervente.

Ipak, Milanović je stigao na svečanost, obišao i lokalno groblje, položio vence i prisustvovao misi u lokalnoj crkvi. Iz Dervente je poslao poruke o potrebi poštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i nije slao provokativne poruke prema Srbima, ali u reagovanjima srpski političara i udruženja poručeno je da je sam dolazak bio provokacija. Činjenica da se sve dogodilo dan uoči obeležavanja 31. godišnjice zločina u Sijekovcu koji su počinile regularne snage Hrvatske vojske uz sadejstvo jedinice HVO, koju je Milanović odlikovao dodatno, jeste bacanje soli na srpske rane.

– Okupljanje pripadnika HVO-a u Derventi na čelu sa predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem predstavlja vređanje i ruganje žrtvama. Ovo okupljanje podseća na nekadašnju okupaciju Dervente od te iste brigade. Smatramo ovo proslavom zločina koji je počinjen od pripadnika 103. brigade nad srpskim civilima u Derventi, a ne nikakvom proslavom Dana brigade HVO-a. Nejasno je kako predsednik jedne države može doći na teritoriju druge države i deliti odlikovanja. Ko je dozvolio da se ovaj događaj organizuje u Derventi i šta bi bilo da je obrnuto, odnosno da je srpski član Predsedništva BiH ili predsednik Srbije otišao u Knin da odlikuje neku srpsku jedinicu i njene bivše pripadnike – poručeno je iz Boračke organizacije RS uz podsećanje da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću Zagreb nedavno zabranio da poseti Jasenovac.

Premijer Srpske Radovan Višković poručio je da je Derventa i pre i posle posete Zorana Milanovića, bila i ostala grad heroj i simbol stradanja i ogromne žrtve koje je srpski narod podneo tokom Odbrambeno otadžbinskog rata.

– Nijedna poseta, izjava ili gest stranog zvaničnika ne može da promeni tu, neporecivu činjenicu, kao ni činjenicu da je Derventa, od početka rata u BiH pa sve do oslobođenja, 4. jula 1992. godine, bila mesto neviđenog stradanja srpskih civila koji su masovno zatvarani u logorima gde su podvrgavani neviđenoj torturi. Poseta Milanovića samo nas opominje da nikad ne smemo zaboraviti koju je žrtvu srpski narod podneo tokom rata – naveo je Višković.

Dodik znao?

Deo boračkih udruženja i gotovo cela opozicija u Srpskoj tvrdi da dolazak Zorana Milanovića nije mogao da prođe bez znanja Milorada Dodika i da se predsednik Srpske tome nije usprotivio jer želi da po svaku cenu, makar to bilo i poniženje srpskih žrtava, zadrži dobre odnose koje ima sa Zagrebom.

– Nema sumnje da su provokaciju i dolazak Milanovića odobrili i dogovorili Dodik i Željka Cvijanović, koja je pre nekoliko dana bila u Zagrebu da dogovori detalje, kao uslugu za podršku predsednika Hrvatske, od lobiranja u EU do odobravanja krađe glasova i bezobraznog mešanja u stvari druge države. Svima je jasno da su Dodik i

Željka ključni hrvatski igrači koji služe interesima susedne države – naveo je narodni poslanik Nebojša Vukanović.

Nema dvostrukih aršina

Iz Srpske demokratske stranke prvo su žestoko osudili događaje u Derventi, takođe optužujući vlast u Srpskoj da je znala za dolazak Milanovića, ali su samo nekoliko časova kasnije morali ponovo da reaguju jer se ispostavilo da se sa Milanovićem sreo načelnik opštine Brod Zoran Vidić koji dolazi upravo iz SDS. Vršilac dužnosti predsednika SDS Milan Miličević poručio je da će Vidić zbog svog poteza odgovarati pred organima stranke.

– Dvostrukih aršina ne sme biti – naveo je Miličević.

Vidić je dan kasnije izjavio da nije “sastančio” sa Milanovićem nego da su se kratko sreli jer su se “obreli na istom mestu”.