V. Sekulić
Nevolje nikako da prođu: Goran i Vesna Golubović sa najmlađim sinovima

Već po treći put, plemenita Baka Ana iz Kanbere spasla je jedanaestočlanu porodicu Golubović iz Popovca kod Paraćina od izbacivanja iz podstanarskog stana na ulicu. Učinila je to poslavši im, kao i prethodnih puta, donaciju od 500 dolara posredstvom naše sidnejske Redakcije, koju smo Golubovićima odmah prosledili na kućnu adresu, kako bismo rešili pitanje duga za kiriju, od kojeg im se strah uvukao u kosti.

– Kada primimo bilo kakav novac (socijalnu pomoć, nadnicu ili donaciju) prvo platimo račune, a ako nešto ostane i šta ostane, potrošimo na hranu. Drva su nam nestala i išli smo da u jednoj obližnjoj šumi pomognemo komšiji da raščisti bagremar da bi uzeli kolica drva za nekoliko dana. Sve nam je ponestalo. Dva sina su nam ostala i bez patika za školu, a skoro da nemamo ni na čemu da sedimo. Stolice smo napravili bukvalno od laminata i ne znam da li će opstati. Pored svega toga teško da imamo za kiriju. Obijali smo razne pragove, kao i uvek, ali nemamo gde da zaradimo i zato što je hladno još nema poslova u selu po njivama. I sada kad me zovete da mi kažete da je donacija stigla, prosto ne mogu da poverujem svojim ušima… – rekla je u dahu Vesna Golubović.

A čim se dar od 500 dolara našao u njihovim rukama, pozvala je naše novinare u suzama, kako bi u njeno ime uputili zahvalnost svojoj spasiteljki iz daleke Australije.

– I vama hvala za sve što ste do sada uradili za nas. Ne znam šta bih još rekla u ovom trenutku, prosto teško mi je da dođem sebi i zahvalim se na pravi način, jer je svaka reč mala u odnosu na ono šta osećamo. Hvala toj dobroj duši po milion puta. Ana nas je ponovo spasla. Molićemo se za njeno zdravlje i njenih najmilijih dok smo živi. Ovom donacijom odmah ćemo otplatiti kiriju, a ako nešto preostane, iskoristićemo deci za patike. Iako našim mukama nije kraj, ovakav vid podrške i pre svega razumevanje nam beskrajno znače – istakla je majka Vesna.

Od stresa koji preživljavaju od početka godine, kao i borbe da ne ostanu bez krova nad glavom, majka Vesna i otac Goran Golubović su popustili sa zdravljem. Ipak, najteže im je zbog najmlađih.

– Najžalije mi je dece koja sve ovo moraju da preživljavaju. Nisu mali, samim tim još bolje razumeju ovu strašnu situaciju iz koje izlaz ne vidimo. O svom toplom domu, nažalost možemo samo da maštamo. Izgleda da ga nikad nećemo dočekati… Dali bi sve na svetu da imamo svoje domaćinstvo, radili bi šta god treba, ali od surove trke za komad hleba i nadnice, sve je samo pusti san. Otkad smo Goran i ja ostali bez sigurnog posla u fabrici koja je otišla pod stečaj, od tada i traju naše muke – iskreno će Vesna.

Težak usud

Ova mnogočlana porodica već godinama živi podstanarskim životom. Doskoro im je Opština obezbeđivala smeštaj, ali stigla je nova odluka da na to više nemaju pravo i Goluboviće dovela u beznadežnu situaciju.

Dodatni teret je to što nema nikakvog sigurnog posla za Vesnu i njenog supruga Gorana u Paraćinu, a jedini mesečni prihod im je nešto malo preko 20.000 dinara socijalne pomoći, što nije dovoljno da se nahrani tako velika porodica. Zato, kada ima posla, svi idu u nadnicu ne bi li se izborili za opstanak. Golubovićima, koji se ne libe nikakvog posla, najviše bi odgovarala kuća na selu, sa okućnicom. Da mogu da nadniče i da sami proizvedu nešto, ali sami ne mogu da dođu do tog cilja.

Kako pomoći?

Da bi porodica Golubović mogla da izađe na kraj sa mukama koje su ih pritisle, potrebna im je značajnija pomoć, budući da imaju nove maturante kojima valja obezbediti odeću. Plemeniti čitaoci “Vesti”, koji im u tome mogu i žele pomoći, mogu stupiti sa njima u kontakt na adresu: ul. Knez Mihailova br. 28, 35250 Paraćin, Srbija. Broj telefona je: 00381 64 423 97 81. Naravno, na usluzi je i Redakcija “Vesti”.

Izvor:
K. Nedeljković - Vesti - Foto: V. Sekulić

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here