J. Gajeskov
Episkop Siluan rukopoložio đakona Miloša Raketića (levo) i Dragana Kalenića (u sredini)

Srpska pravoslavna crkva, vernici i čitav srpski rod, 27. januara svečano su proslavili Svetog Savu, praznik posvećen ocu srpske duhovnosti, kulture, osnivaču Srpske Pravoslavne Crkve i prvom prosvetitelju.

Sveta liturgija služena je u gotovo svim hramovima širom Australije, a posebno svečano bilo je u Sabornom hramu Svetog velikomučenika Georgija u sidnejskoj Kabramati, gde je održana centralna proslava Savindana. Liturgiju je služio episkop Siluan koji je zatim i pričestio vernike.

Tom prilikom, vladika je rukopoložio dugogodišnjeg sekretara Eparhije đakona Miloša Raketića u čin prezvitera, pa je Srpska Pravoslavna Crkva na Petom kontinentu tako dobila novog sveštenika. Takođe, Dragan Kalenić je rukopoložen u u čteca.

Episkop Siluan sa sveštenstvom

Episkopu Siluanu je za vreme liturgije sasluživalo desetak sveštenika iz Kabramate, Blektauna, Aleksandrije, Ruti Hila i Vulongonga, a odgovarao je kabramatski crkveni hor, pojačan s članovima nekoliko gostujući horova.

Posle velikog vhoda, dotadašnji đakon Miloš Raketić je uveden kroz dveri u oltar i molitvama koje su sledile rukopoložen je u sveštenički čin. On će jedno vreme i dalje služiti u Kabramati, dok ne dobije svoju parohiju.

Vladika je u prigodnoj besedi govorio o značaju i svetosti ove službe, a novopostavljenom svešteniku je napomenuo da vodi računa da u ovim smutnim vremenima njime rukovodi Duh Sveti, kao i pastvom koja će mu biti poverena.

Takođe, episkop Siluan je opširno govorio o liku i delu Svetog Save.

Starešina kabramatske crkve, protojerej-stavrofor Đuro Đurđević, biranim rečima se zahvalio episkopu, prisutnom sveštenstvu i vernicima na dolasku i obeležavanju Savindana, uz zahvalnost gostima iz Ruske crkve u Blektaunu, koji su svojim prisustvom takođe uveličali ovaj dan.

I ovom prilikom deca i mladi ispunili su kabramatsku crkvu, što je za pohvalu.

Nakon svete liturgije, u crkvenoj sali je priređena trpeza ljubavi, koju je na vrhunski način pripremila firma “Ljupka ketering”, vlasnice Ratke Zonjić iz Sidneja.

Pričešće najmlađih

U čast Svetog Save

Pravoslavni Srbi u Australiji posvetili su Svetom Savi najveći broj hramova, koji se nalaze u svim većim gradovima na ovim prostorima. Samo u Sidneju i Adelajdu postoje po dva hrama posvećena ovom svetitelju, i to u Elanori, Flemingtonu, Hindmaršu i Vudvil Parku.

Takođe, Svetom Savi su posvećene i crkve u Grinzborou u Melburnu, u naselju Farer u Kanberi, zatim u Darvinu i u centralnom predgrađu Perta – Hajgejtu.

Manastiri u Ilajnu u Viktoriji i Holu kraj Kanbere, takođe nose ime oca srpske duhovnosti. Od pre tačno godinu dana, srpska zajednica ima i svoj školu – Koledž Svetog Save u Varovilu na jugozapadu Sidneja.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here