Z. Mirković
Rukotvorine sa tradicionalnim motivima

Rukotvorine sa tradicionalnim motivima koje izrađuju žene okupljene u Etno mreži, prešle su put od srpskih sela do rezidencije ambasadora Srbije u Vašingtonu, gde su izložene kako bi se u “srpskom domu” u prestonici Sjedinjenih Američkih Država promovisala Srbija i lepote njenog nasleđa. 

Prepoznatljivi elementi kulturnog nasleđa Srbije – ćilimi, dvopređne čarape, tkanice, jeleci, jastuci i prostirke koje su izradile čuvarke tradicije pod okriljem Etno mreže, ukras su rezidencije Ambasadora Srbije u Vašingtonu, koji svakom posetiocu “pričaju” neku od tradicionalnih priča našeg naroda.

Ambasada Srbije u Americi je u saradnji s Etno mrežom odabrala elemente za postavku i za visoke zvanice organizovala vođenu turu kroz izložbu s ciljem promocije našeg nasleđa i jačanja imidža Srbije u SAD.

“Stalna postavka rukotvorina u našoj rezidenciji u Vašingtonu rezultat je dugogodišnjih napora Etno mreže u okviru „Inicijative 1000žena” koju sprovodimo u saradnji s NALED-om i Vladinim Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost. Cilj je da jačamo ugled Srbije u svetu kroz opremanje naših ambasada elementima za izložbene postavke i rukotvorinama kao diplomatskim poklonima. Na taj način promovišemo ono najlepše iz naše zemlje, i ujedno stvaramo izvor prihoda za žene širom Srbije koje izrađuju rukotvorine i doprinose očuvanju kulturnog nasleđa”, kaže Violeta Jovanović,  predsednica Etno mreže i direktorka NALED-a.

Jovanović ističe da su dragoceni saveznici u podršci ženama koje se bave izradom rukotvorina, a time i promociji motiva iz Srbije, i supruge stranih diplomata sa boravkom u Srbiji. Među njima se ističu supruge ambasadora Kanade i šefa Evropske investicione banke, kao diplomatskih pokrovitelja inicijativa Etno mreže – zanatskih kolonija i izložbi minijatura.

“Postavke u institucionalnim prostorima poput srpskog salona u zgradi Vlade Srbije, i vojvođanskog salona u novosadskoj Banovini, doprinose jačanju svesti o značaju očuvanja kulturnog identiteta i inicijativama za upis elemenata iz Srbije na UNESCO listu svetske baštine”, rekla je Jovanović.

Vrednovanju nematerijalnog nasleđa doprinosi i odgovorna privreda, koja često koristi rukotvorine kao poslovne poklone. Hoteli visoke kategorije (Hajat, Metropol, Meriot) i beogradski Duty free shop (Dufri) učinili su rukotvorine Etno mreže dostupnim strancima i turistima, kao i svima koji bi da iz Srbije ponesu autentičan suvenir i istovremeno daju doprinos lokalnoj ekonomiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here