Rumuni izabrali Nemca!

0

 

Novi predsednik Klaus Johanis
 

Pobednik drugog kruga predsedničkih izbora u Rumuniji, Klaus Johanis (koji ima nemačko poreklo), zahvalio je juče biračima što su ga izabrali za šefa države i rekao da se sada treba prihvatiti posla, za šta je, kako je dodao, spreman. Johanis, koji je u drugom krugu pobedio socijalističkog premijera Viktora Pontu sa podrškom 55,79 odsto birača, rekao je da su građani dali znak da žele "duboke promene" i pozvao političare da "uzmu u obzir taj signal".
On je kritikovao vladu za loše organizovanje izbora u inostranstvu i zatražio da se to pitanje razmotri i preduzmu mere, dok je od odlazećeg predsednika Trajana Baseskua zatražio da smeni diplomate koji su krivi za loše organizovanje izbora.
Kada je reč o spoljnoj politici, Johanis je rekao da će nastaviti strateško partnerstvo sa SAD, sa NATO i EU i da će dokazati da je Rumunija "snažan partner". Na kraju obraćanja građanima novoizabrani predsednik je rekao da će biti "predsednik svih Rumuna, slobodni predsednik koji će predstavljati sve građane".
Premijer Viktor Ponta je u nedelju uveče, pre objavljivanja konačnih rezultata glasanja, priznao svoj poraz i telefonom čestitao Johanisu na pobedi.
Rezultat nedeljnog, drugog kruga predsedničkih izbora, predstavlja iznenađenje jer je posle prvog kruga Ponta imao prednost od deset odsto. Johanis je pobedu proslavio na nedeljnom mitingu u Bukureštu, koji je ranije bio zakazan kao protestni, u slučaju da Ponta pobedi.

 

Juriš na ambasadu u Parizu
Ljuti što ne mogu da glasaju, Rumuni su u nedelju uveče pokušali da provale u ambasadu te zemlje u Parizu, ali ih je francuska policija razjurila suzavcem. Stotine Rumuna od nedelje ujutro su čekale pred Ambasadom da bi tu glasale u drugom krugu izbora za predsednika svoje zemlje, ali mesta za glasanje nije bilo dovoljno. Glasovi rumunske dijaspore, procenjene na tri miliona ljudi, sklonih desnici, smatrani su odlučujućim na predsedničkim izborima.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here