EPA

Rumunija i Bugarska danas se zvanično pridružuju šengenskom prostoru, ali samo vazdušnim i morskim granicama, dok će se o ukidanju kontrola i na unutrašnjim kopnenim granicama dve zemlje, rasprava u Evropskom savetu nastaviti ove godine.

Šengenska pravila od danas se primenjuju u obe zemlje, uključujući i izdavanje šengenskih viza, a vazdušne i pomorske kontrole unutrašnjih granica biće ukinute.

Na aerodromu u Sofiji danas se svečano obeležava ulazak Bugarske u šengenski prostor, a tom prilikom ministar unutrašnjih poslova Kalin Stojanov izrazio je uverenje da će se potpuno pristupanje Bugarske Šengenu desiti do kraja ove godine.

– Pokazali smo i pokazujemo ilegalnim migrantima da ne treba da idu putem Bugarske u Evropu, jer će teško preći bugarsko-tursku granicu – rekao je Stojanov.

I premijer Rumunije Marsel Čolaku uveren je da do kraja godine predstoji puna integracija i te zemlje, uključujući kopnene granice.

Evropska komisija pozdravila je pristupanje Bugarske i Rumunije Šengenu, na osnovu odluke Saveta EU od 30. decembra prošle godine.

“Pristupanje ove dve države članice Šengenu učiniće zajedničku oblast privlačnijom kroz značajno proširenje najveće zajedničke oblasti na svetu bez kontrole unutrašnjih granica“, navodi se u saopštenju Komisije.

Predsednica EK Ursula fon der Lajen navela je da je ukidanje unutrašnjih vazdušnih i morskih granica „veliki uspeh za obe zemlje i istorijski trenutak za šengenski prostor“.

– Zajedno gradimo jaču, ujedinjeniju Evropu za sve naše građane – dodala je Fon der Lajen.

Razlog za delimično pristupanje je veto koji je nametnula Austrija, jedina članica EU koja je izrazila primedbe, vođena strahom od priliva azilanata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here