Rumunija uvodi evro 2015.

0

Vlasti te balkanske zemlje su istovremeno zadržale prognozu privrednog rasta za ovu godinu od 1,3 odsto, predvidevši i rast od čak 3,7 odsto u 2012. godini, prenela je agencija Blumberg, pozivajući se na sinoć objavljeno saopštenje vlade.

Vlada je istakla da "ne odustaje od cilja da evro uvede od 1. januara 2015. godine, što predstavlja važan oslonac za budžet i strukturne reforme koje je potrebno sprovesti u cilju povećanja fleksibilnosti rumunske ekonomije".

"Cilj strategije je jačanje poverenja na finansijskom tržištu u kratkoročnoj i srednjoročnoj perspektivi i stabilnosti javnih finansija kroz primenu čitavog niza koherentnih mera koje će dovesti do smanjenja budžetskog deficita", navedeno je u saopštenju.

Rumunija, koja se prošle godine obratila za finansijsku pomoć Međunarodnom monetarnom fondu i Evropskoj komisiji, namerava da smanji deficit u ovoj godini na 5,9 odsto BDP sa 7,3 odsto u 2009. i da ga do kraja 2012. godine svede ispod nivoa od tri odsto u skladu sa kriterijumima zone evra.

Rumunska ekonomija se u 2009. suočila sa najtežom recesijom u poslednjih 20 godina. Time su poništeni pozitivni rezultati iz 2008, kada je rumunska privreda ostvarila rast od 7,1 odsto, najveći u Evropskoj uniji, u koju je Rumunija ušla 2007.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here