pixabay.com

Rumunija je jedna od pet zemalja Evropske unije koje ne priznaju nezavisnost Kosova. I ovaj stav izaziva poteškoće u postizanju jedinstva unutar EU koje bi dalo zeleno svetlo za liberalizaciju viznog režima, prenosi Kljan Kosova.

Iz Kancelarije za odnose sa medijima Ministarstva spoljnih poslova Rumunije, navode da je stav Rumunije po pitanju Kosova jasan i da se ne menja.

– Stav Rumunije je principijelan i stalan, bez kolebanja. Rumunija će podržati rešenje pitanja statusa Kosova ako se zasniva na saglasnosti obe strane, ako doprinosi regionalnoj stabilnosti i ako bude u skladu sa međunarodnim pravom. Uzajamno prihvatljiv sporazum kao rezultat dijaloga uz posredovanje EU pružiće snažan podstrek za dalji razvoj čitavog regiona – navodi se u odgovoru Ministarstva spoljnih poslova Rumunije.

Što se tiče pitanja liberalizacije viznog režima za Kosovo, rumunsko Ministarstvo spoljnih poslova kaže da je ova zemlja oduvek podržavala slobodno kretanje i perspektivu EU za Zapadni Balkan koja je demonstrirana tokom rumunskog predsedavanja Savetom Evropske unije tokom prve polovine 2019. godine.

Zvanični Bukurešt poziva Prištinu da izgradi sveobuhvatnu platformu koja će pregovorima i kompromisom rezultirati konačnim i izvodljivim sporazumom između Kosova i Srbije.

– Dijalog uz posredstvo EU i SAD ostaje kamen temeljac procesa normalizacije između Beograda i Prištine. Podstičemo Prištinu da nastavi sa izgradnjom sveobuhvatne, realne i koherentne platforme, koja će pregovorima i kompromisom rezultirati konačnim sporazumom koji je izvodljiv i primenljiv u skladu sa međunarodnim pravom – stav je Ministarstva spoljnih poslova Rumunije.

– Delimo duboko razumevanje složenih problema sa kojima se suočavaju obe strane, ali pomirenje je jedini put napred – navodi se u odgovoru rumunskog MSP i ističe da je dogovor moguć samo ako bude volje sa obe strane.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here