Rumunske prostitutke najbrojnije u EU

0

 

Istraživanje sprovedeno u zemljama Evropske unije pokazalo je da najveći broj žena koje se bave prostitucijom u EU potiče iz Rumunije. Ta balkanska zemlja je time od Rusije preuzla prvo mesto po broju migranata koji se bave prostitucijom.
 

U 2006. godini tri glavne zemlje porekla seksualnih radnica bile su Rusija, Ukrajina i Rumunija. Međutim, 2008. redosled je bio Rumunija, Rusija i Bugarska.

 

Rumunija u Bugarska su 2007. postale članice EU, što je uticalo da do te promene dođe, navodi Bi-Bi-Si.

 

Istraživanje je sprovela organizacija Tampep (tampep.eu) sa sedištem u Amsterdamu, koja se se bavi prevencijom polno prenosivih bolesti i promocijom zdravstvene kulture među seksualnm radnicama. Tampep prikuplja podatke od zdravstvenih organizacija koje nagledaju zdravvstveno stanje i navike i pomažu prostitutke.

 

Prema istraživanju, 70 odsto prostitutki koje rade u 27 zemalja članica EU, dolaze iz centralne i istočne Evrope, uključujući tu balkanske i baltičke zemlje.

 

Sledeća populacija prostitutki, po poreklu, dolazi iz Afrike (12 odsto) i iz Latinske Amerike i Karipskog regiona (11 odsto).

 

Kako navodi Tempep, najveći broj prostitutki (70 odsto od ukupnog broja) u starim članicama EU su migranti, dok je procentualni odnos u novim članicama daleko manji.

 

Taj procenat u Italiji, Španiji, Austriji i Luksemburgu iznosi 80 do 90 odsto ukupne populacije seksualnih radnica. Najmanje migranata ima u Portugalu (56 odsto) i Velikoj Britaniji (41 odsto).

 

"Od pristupanja Bugarske i Rumunije Evropskoj uniji, mnoge seksualne radnice iz ovih zemalja su manje ograničene propisima, usled nove pravne regulative", navodi se u izveštaju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here