Printscreen/Eurosport
Karen Hačanov

Ruski teniser Karen Hačanov plasirao se ponovo u polufinale Australijan opena pošto je njegov protivnik Sebastijan Korda predao zbog povrede u trećem setu, a pre nego što je dao zanimljiv intervju – napravio je međunarodni skandal.

Prva dva seta 26-godišnji Hačanov dobio je rezultatom 7:6 (5), 6:3, a u trećem je vodio 3:0, ali je posle nepuna dva sata sin slavnog Petra Korde bio prinuđen da preda meč zbog povrede ručnog zgloba.

Hačanov, aktuelni olimpijski vicešampion, i na ovom turniru nastupa bez državnih obeležja (ruska zastava je zabranjena od početka rata u Ukrajini), ali je u centar pažnje dospeo zbog uplitanja politike.

Ruski as je na kraju meča na kameri ispisao poruku podrške Nagorno-Karabahu, regionu oko kojeg se decenijama spore Azerbejdžan i Jermenija, zbog čega su odmah stigle osude i zahtevi za reakciju Australijan opena.

“Drži se Arcahu (Nagorno-Karabah)” i “Nastavite da verujete do kraja! Drži se Arcahu” bile su poruke koje je napisao Hačanov, inače jermenskog porekla, a nije dugo trebalo da saopštenjem reaguje Teniski savez Azerbejdžana.

Tražili su od ITF da hitno reaguje i “kazni Hačanova” i tako ga “spreči da napravi slične nedopustive provokacije” na velikim teniskim turnirima, međutim čini se da je takva reakcija izostala pošto je Rus to ponovio i na sledećem meču.

– Mnogo puta sam rekao, ja imam jermenske korene, sa obe strane loze. Iskreno, ne želim da komentarišem ništa više od toga, samo sam želeo da pošaljem poruku mom narodu. To je to – rekao je Hačanov u intervjuu posle meča u četvrtfinalu, dok su na tribinama bile vidljive zastave Arcaha, odnosno Nagorno-Karabaha.

I ranije je Hačanov isticao svoje korene i podržavao narod u Nagorno-Karabahu, a interesantno je da je u roku od nekoliko dana drugi sportista iz Jermenije koji je izazvao reakciju Azerbejdžana, pošto je prethodno to uradio fudbaler Henrih Mhitarjan.

3 COMMENTS

  1. Upleo politiku?! Pa politiku su upleli prvi sami organizatori zabranivši ruskim i beloruskim sportistima da nastupaju pod svojim zastavama i isticanje istih.

  2. LJudi sve ste u pravu, svetom vlada zlo odavno, i naravno da je za sataniste skandal sve sto nije njihov interes, pazi sad kao Azerbejdzan ima neko vise pravo na zivot od Jermena?? I nije skandal kad zabrane ruske zastave, i kad ubijaju Jermene ali je skandal kad Jermeni sebe hrabre…da, ocito se svet blizi tacki kljucanja posle koje ce lonac konacno da pukne i svet se otrese zla zapadnog na zalost uz milione zrtava.
    A mediji su postali stratesko oruzje zapada za sirenje lazi i ispiranje mozgova, jer su najmasovnije dostupni.
    Zato i ovde komentare filtriraju, i objavljuju samo sta njima prija?!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here