Đ. Janković
Ruina: Ostaci nekadašnjih pogona

“Fabrika ne sme da stane” naziv je dugometražnog dokumentarnog filma koji će biti snimljen o bivšoj Holding kompaniji Viskoza, nekadašnjem gigantu hemijske industrije koji je svojevremeno zapošljavao oko 11.000 radnika. Film snima beogradska producentska kuća Talas film, a režiraće ga Marko Nikolić.

Ruinirana Viskoza zainteresovala je ljude iz Talas filma dok su snimali hotel Podrinje u Banji Koviljači za prethodni dokumentarac “Znaci života”, o napuštenim hotelima u Srbiji i videli ostatke fabrike koja zauzima sedamdesetak hektara između Loznice i Kraljevske banje. Film će govoriti o fabrici koja je hranila loznički kraj, ali zapošljavala i ljude sa leve obale Drine.

O Viskozi će govoriti njeni nekadašnji radnici, a pojaviće se i Aleksandar Kostić, mladi Lozničanin, koji prethodnih godina obilazi opustošene pogone u kojima je našao nekoliko hiljada fotografija i negativa iz raznih perioda rada Viskoze i oživeo sećanja na fabriku. Letos je u opustošenoj upravnoj zgradi priredio izložbu nađenih fotografija na koju su došli nekadašnji radnici od kojih su mnogi u fabrički krug prvi put kročili posle nekoliko decenija i videli šta je ostalo od mesta gde su nekada zarađivali za život.

Prilikom snimanja filma o hotelima beogradska producentska kuća imala je pomoć Snežane Perić, direktorke Turističke organizacije grada Loznice (TOGL), a ona im pomaže i oko filma o Viskozi, koji će biti realizovan u saradnji sa TOGL, Muzejom Jadra, Centrom za kulturu “Vuk Karadžić” i lokalnom TV kućom Lotel.

Opustošeno: Bivša upravna zgrada
Priredio izložbu: Aleksandar Kostić

Priča za buduća pokolenja

Kada će početi snimanje filma nije poznato, ali će za buduća pokolenja biti sačuvana priča o fabrici koja je od prestanka proizvodnje početkom 2005. godinama bukvalno uništavana i pljačkana dok nije postala gomila ruševina pogona golih zidova. Inače, kroz Viskozu je od 1952. godine, kada je primljen prvi radnik, prošlo više od 30.000 zaposlenih.