EPA/Martin Divisek
Aljbin Kurti

Doskorašnji ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da postoji pritisak sa Zapada na Aljbina Kurtija da napravi “nepovratni korak” ka formiranju Zajedince srpskih opština, ali je pitanje “od milion dolara” šta je zapravo taj nepovratni korak.

– Postoji pritisak da se Kurti natera da, kako oni to kažu tražeči termin koji ništa ne znači – učini nepovratini korak ka formiranju ZSO. A, šta je to – to je pitanje od milion dolara. Da on nacrt statuta pošalje Ustavnom sudu? Ne znam šta je tu veliki korak, jer sud može da kaže da to ne prihavata. Nema garancije da će statut biti prihvaćen – izjavio je Dačić.

Ipak, primećuje da za Kurtija čak ni to nije prihvatljivo, pa kaže da umesto tog evropskog predloga nacrta statuta, ima njegov predlog.

– I onda, kao zove na konsultacije predsednike opština, a to su – Albanci. To je taj galimatijas. Pojedine zapadne zemlje pokušavaju da Kurtija uokvire, da učini bar to da statut pošalje sudu – dodao je Dačić.

Da li će se to i desiti i da li će Kurti na osnovu toga moći da stekne kartu za ulazak u Savet Evrope, zavisiće od čvrstine međunarodne zajednice, podvukao je Dačić.

Znajući Kurtija i njegovu tvrdoglavnost, kaže da će tu najverovatnije doći do kompromisa, koji bi mu omogućio da neka odluka ipak „prođe“.

– U Parlamentarnoj skupštini su 33 zemlje bile za, a sada im treba 31 glas. Tesan je rezultat, ali ako Francuska, Nemačka i Italija imaju rezerve, onda to nema šanse da prođe. To još nije ni na dnevnom redu. Komitet ministara je zakazan za 16. i 17. maja, a 17. maja će najverovatnije biti glasanje – podsetio je Dačić.

Naveo je i da je pitanje članstva Kosova u Savetu Evrope važno, jer se time pokazuje stav u odnosu na članstvo Kosova i o u drugim međunarodnim organizacijama.

2 COMMENTS

  1. Па чије је Косово и Метохија? Може само замедница албанских општина. И то је то. И проглашавање окупације.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here